Denník N

Alojz Hlina: Matovič je zákerný, v karavane som s ním zažil veci, ktoré búrajú obrazy, čo o sebe vytvára

Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Viem si živo predstaviť, že keď doviezol vakcínu Sputnik V, niekto mu musel urobiť rešerš ruskej tlače, a potom si ju večer pozeral, aby videl svoje meno v azbuke. Keby ho spomenul aj Putin, doslova by ho to rozbilo, tvrdí expredseda KDH.

Mýlim sa, ak tvrdím, že sa napriek minuloročnému neúspechu vo voľbách nechystáte odísť z politiky?

Priznávam, že som ikonou zlyhania slovenskej verzie kresťanskej politiky. Plne si to uvedomujem, lebo slovenskú kresťanskú politiku u nás vedia robiť ľudia ako Mazurek, Kotleba, Vašečka či Záborská. Som však povaha, ktorá sa strašne nerada vzdáva. Preto ešte v politike nejakú chvíľu ostanem.

Čo vás motivuje ostať, keď ste dostali po nose a voliči vám dali najavo, že nemajú záujem o vaše služby?

Zárobok. (smiech) A teraz pravda – politika ma vždy zaujímala. Mám slobodu, že nemusím robiť niečo, čo ma nebaví. A to, že jeden deň je tak, neznamená, že iný deň to nemôže byť naopak.

Posledné voľby ovládli čisté emócie, ale platí aj heslo „včera miluje, dnes nenávidí“, a naopak. Demokracia je krásna v tom, že vám nik nemôže zakázať byť vo verejnom priestore. Preto sa čudujem všetkým, čo mi zvyknú vypisovať, že som skrachovanec a mám zaliezť. Ja skrachovancov nečítam, odporúčam to aj im. Budem sa venovať tomu, čomu chcem, nik mi to nemôže zakázať.

Máte už rozdebatovanú svoju kandidatúru s konkrétnou stranou? Zakladať novú už asi nebudete.

Vždy sa vytvára nejaký dopyt. V posledných voľbách bol dopyt po zmene, boji proti korupcii, pričom bolo treba zhodiť kráľa, teda Fica. Uvidíme, aký dopyt príde v ďalších voľbách. Verím, že príde čosi ako volanie po normálnosti a stabilite. A kde sa tam nájdem? To je vec diskusií.

Máte pravdu v tom, že nových malých politických subjektov je tu toľko, že ich môžeme predávať do zahraničia. Po ďalšej novej strane teda dopyt nie je. Niekde si však svoje miesto nájdem. Bude to tam, kde pravidlá platia ráno aj večer, kde prevláda charakternosť a ľudskosť, kde je menej pokrytectva.

Máte už dohodu s konkrétnou stranou?

Pri každom konaní človeka je dôležitá jeho motivácia. Verím, že existujú ľudia, ktorí by od vás z Veľkého Krtíša prešli do Banskej Bystrice aj kolenačky, len aby sa stali poslancami. Ja som už poslancom bol. Netvrdím, že to bolo zlé, ale rozhodne sa pre tú pozíciu nejdem zblázniť. Mojou primárnou ambíciou teda nie je byť na kandidátke.

A čo ňou je?

Byť nejakou súčasťou verejného priestoru a mať dosah na zmenu, na kultivovanie toho priestoru. Úlohou politika nie je rozprávať to, čo chcú ľudia počuť, ale pokúšať sa ich viesť k vyšším ideálom. Aj toto by mohla byť moja cesta.

Stále som sa nedozvedel, s kým o tom vediete debaty.

Keby ste to vedeli, vedeli by ste viac ako ja.

Tak inak – máte nejaké ponuky od relevantných strán, ktoré vám ponúkajú spoluprácu?

Rozprávam sa s relevantnými ľuďmi o relevantných veciach.

Sú tí ľudia z relevantných strán?

„Vehiklom“ v parlamentnej demokracii sú iba relevantné strany.

V poriadku, čiže môžeme vylúčiť stranu Spolu, lebo zatiaľ nie je relevantná. V PS a SaS sú primárne liberáli, OĽaNO a Sme rodina vám určite nič neponúkli. Keď vylúčim aj KDH, s ktorým ste neuspeli, ostáva mi len strana Za ľudí.

Nerozumiem celkom vašej rešerši, lebo ste automaticky vylúčili KDH. Ja ho nevylučujem. Na konzervatívca som sa nehral, naozaj som konzervatívec. Mením ponožky, nie zásadné veci. Na druhej strane som nesľuboval vernosť jednej strane, ale manželke. Preto nevylučujem ani to, že to nebude KDH. A zároveň platí, že možno bude. Problém je, že ma tam nechcú.

Veď preto som KDH vylúčil. Po neúspešných voľbách a nástupe nového predsedu Majerského ste tam nezískali ani post podpredsedu. Skúste neodpovedať v obrazoch, ale konkrétne – s kým debatujete?

Máme taký think tank, voľnú diskusnú platformu pre umiernených konzervatívcov, kde o budúcnosti debatujeme napríklad s Ivanom Štefancom a s primátorom Košíc Jarom Polačekom. Zvyknú sa nám ozývať aj rôzni iní starostovia. Predpokladám, že v istom momente každý z nás bude u niekoho hľadať svoje politické ukotvenie.

A s kým o ňom debatujete?

Tie procesy sú dynamické, čiže uvidíme. Nie je to dohodnuté.

Ste aktivista a politik, ktorý sa stal známym aj tým, že posolstvá tlmočí cez 3D akcie. Podobným štýlom marketingu uspel aj Igor Matovič. Neboli by ste pri moci rovnaký?

Ja som 3D akcie robil vtedy, keď ešte Matovič ťahal káčera na trnavskom pieskovisku. On sa

Blahoželáme, máte dobrých priateľov!

Tento článok je normálne zamknutý, ale vy si ho môžete prečítať zadarmo vďaka tomu, že váš priateľ koutny.pavel@... je predplatiteľom Denníka N a článok vám venoval. Stačí zadať váš e-mail, nebojte sa, nikdy ho nepredáme inej firme.

Alebo môžete .

Rozhovory

Slovensko

Teraz najčítanejšie