Denník N

Dátové peklo je aj na ministerstve školstva: Nevieme, aké školy sa otvárajú, koľko stredoškolákov či chudobných detí je v laviciach

Kloktacie testovanie detí v škole v Plaveckom Štvrtku. Foto N – Tomáš Benedikovič
Kloktacie testovanie detí v škole v Plaveckom Štvrtku. Foto N – Tomáš Benedikovič

Nevieme presne, ako sa nákaza šíri v školách, a ani to, ktoré školy boli zatvorené ako dlho. Experti hovoria, že štát sa tak nemôže sústrediť na deti, ktoré mali najdlhšie zatvorené školy a mali aj slabé vzdelávanie na diaľku.

Minister školstva Branislav Gröhling (SaS) zvyčajne každú stredu po rokovaní vlády novinárom predstaví základné čísla – koľko základných škôl a škôlok sa otvorilo a koľko detí sedí znova v laviciach.

Je to jediný pevný bod v inak chaotickom fungovaní škôl od začiatku tohto roka. Otvárajú sa podľa regionálneho princípu, čo v praxi znamená, že deti chodia do školy v každej obci inak. Vo veľkých mestách často nefungujú rovnako ani len dve susedné školy. O otvorení rozhoduje starosta a riaditeľ v teréne, nie minister školstva zhora.

Výsledkom je, že školy sú otvorené napríklad aj v čiernych okresoch, kde sa nákaza momentálne šíri najrýchlejšie.

Ministerstvo necháva školám slobodu, ale nemonitoruje, ako vyzerá otváranie škôl v číslach na celom Slovensku. Napríklad nevie, koľko detí sa v školách nakazí, koľko stredoškolákov nastúpilo do školy alebo koľko detí z chudobných rodín sa učilo v malých skupinách.

Navyše aj celkové čísla, ktoré minister školstva predstavuje takmer každú stredu, sú nekompletné.

Pozreli sme sa, ktoré dôležité údaje o školách nevieme a čo hovoria odborníci na to, prečo to môže byť veľký problém.

Video: Po mesiaci od otvorenia škôl minister netuší, ako sa šíri nákaza v triedach (autorky: Denisa Gdovinová, Martina Koník)

Koľko žiakov a učiteľov sa nakazilo v školách?

Ministerstvo školstva nezbiera údaje o tom, koľko detí alebo učiteľov si covid-19 prinieslo zo školy domov. Tieto čísla majú regionálni hygienici, ktorým pozitívne prípady hlási škola. Regionálny hygienik potom dá triedu alebo celú školu zatvoriť do karantény.

Minister školstva tvrdí, že nie je v jeho kompetencii zisťovať počty nakazených detí.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Branislav Gröhling

Školstvo

Slovensko

Teraz najčítanejšie