Denník N

V Barcelone zrušil test zápästia. Ako divoký génius Cruyff a jeho rockové hviezdy zmenili futbal

Ilustračné foto - TASR/AP
Ilustračné foto – TASR/AP

V stredu uplynie päť rokov od smrti Johana Cruyffa.

V Európe sa možno nikdy lepší futbalista nenarodil a takmer s istotou môžeme tvrdiť, že Johan Cruyff zmenil európsky, ale aj svetový futbal oveľa viac ako ktokoľvek iný.

Dnešný tréner Barcelony Ronald Koeman o ňom raz povedal: „Už na ihrisku bol trénerom. O všetko sa staral, rozhodoval a zvyšku tímu dával inštrukcie.“

Cruyff bol hráčom s prvotriednou technikou a víziou, ale aj osobnosťou so silnou charizmou a vodcovskými schopnosťami. Holandsko dotiahol medzi futbalové veľmoci, z podpriemerného Ajaxu Amsterdam spravil európsky veľkoklub. Históriu Barcelony viacerí autori rozdeľujú podobne ako kresťanstvo: „éru pred Cruyffom“ a „éru po Cruyffovi“.

Moderný futbal, ktorý sledujeme aj dnes, má svoje korene v Amsterdame. Jeho základné princípy vymyslel legendárny tréner Rinus Michels, pre ktorého bol Cruyff najväčšou oporou na ihrisku. Po Michelsovi v jeho práci pokračoval práve jeho zverenec.

Dokázal to, lebo bol jedným z najlepších futbalistov v dejinách. Obrancovia si s ním nedokázali poradiť, rýchlo menil smer pohybu, loptu bezchybne kontroloval a dokázal zrýchliť. Bol umelcom, ktorého umenie vychádzalo z jednoduchosti.

Ťažil aj z aury, ktorú si okolo seba vybudoval. Mal vyšportovanú postavu, bol skvelým rečníkom a hral v dvoch ikonických dresoch: bielo-červených farbách Ajaxu a hlavne v slávnom oranžovom drese Holandska s číslom 14 na chrbte, ktoré dovtedy používali najmä náhradníci. Dres Holandska navrhla firma Adidas, Cruyff mal však uzatvorenú zmluvu s Pumou, preto nosil iba dva pásiky namiesto klasických troch.

Dnes za taktického génia považujeme Pepa Guardiolu. Aj ten však neustále opakoval, že bez Cruyffa by dnes trénoval možno v tretej lige. „Pred tým, ako som stretol Cruyffa, som o futbale nič nevedel,“ vyhlásil. Taktické inovácie, ktorými sa Guardiola momentálne úspešne prezentuje v Manchestri City, sú ako z Cruyffovej učebnice futbalu.

„Bol úplne unikátny. Bez neho by som tu nebol, nikdy by som sa nedostal do City a predtým do Bayernu Mníchov a Barcelony,“ povedal Guardiola. „Bola to najvplyvnejšia osobnosť v histórii futbalu.“

Cruyff vyrastal iba pár ulíc od štadiónu Ajaxu v povojnovom Amsterdame, ako desaťročný začal hrávať za jeho juniorské tímy. Jeho matka pracovala pre klub ako upratovačka. Pred príchodom Cruyffa patril Ajax k holandskému priemeru, on z tímu spravil globálnu značku.

V auguste 2015 sa počas otvorenia nového štadióna v Trnave odohral zápas medzi starými pánmi Ajaxu a Trnavy, klubov, ktoré proti sebe nastúpili v semifinále Pohára európskych majstrov v roku 1969. Z Holandska pricestovalo niekoľko legiend Ajaxu, Cruyff však už medzi nimi chýbal.

Hoci mal kúpenú letenku, zostal doma. Už vtedy sa šepkalo o jeho zdravotných problémoch. V marci 2016 zomrel. Médiá informovali, že mal rakovinu pľúc.

Ako Beatles

Do Trnavy však prišiel Theo van Duivenbode, ľavý obranca Cruyffovho Ajaxu. Najskôr súhlasil s rozhovorom pre Denník N „na tri minúty“, ale nakoniec rozprával dlhšie. A hlavne o Cruyffovi.

„Za Ajax som začal hrávať v roku 1963 a o dva roky neskôr k nám prišiel šestnásťročný chlapec. Volal sa

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Futbal

Ofsajd

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie