Denník N

Bohaté arabské štáty utečencom nepomáhajú

Prečo nekončia u nás, ale musia ísť na ďalekú cestu na západ, pýtajú sa mnohí Arabi. Foto N - Tomáš Benedikovič
Prečo nekončia u nás, ale musia ísť na ďalekú cestu na západ, pýtajú sa mnohí Arabi. Foto N – Tomáš Benedikovič

Majú k utečencom bližšie geograficky aj z náboženských dôvodov. Napriek tomu sa krajiny Perzského zálivu pred Sýrčanmi zatvorili.

Utečenecká kríza v Európe vyvoláva otázku, prečo blízkovýchodní utečenci nesmerujú do bohatých ropných štátov ako Saudská Arábia, Kuvajt, Spojené arabské emiráty či Katar.

Utečencom napríklad zo Sýrie sú bližšie geograficky aj kultúrne. To, čo sa zdá ako logická úvaha, však nie je také jednoduché.

Stop Sýrčanom

Sýrčania do týchto krajín potrebujú vstupné víza a ich vybavovanie je drahé, zdĺhavé a málokto ich dostane.

BBC píše, že krajiny majú neoficiálne pravidlo Sýrčanom víza neudeľovať. Väčšie šance majú len tí, čo tam už majú rodinu alebo tam už dlhšie pobývajú a víza si len predlžujú.

Bohaté arabské štáty sú pritom závislé od pracovnej sily zo zahraničia, často z ázijských krajín. Ide o ľudí pracujúcich na menej atraktívnych pozíciách.

Nie je pravdou, že bohaté arabské krajiny nepomáhajú. Posielajú finančnú aj humanitárnu pomoc, ale aj tam si sledujú svoje mocenské a geopolitické záujmy.

migrant

Ústretovejšie Nemecko

Tento sebecký postoj začína čoraz otvorenejšie poburovať ich obyvateľov. Pýtajú sa, ako je možné, že majoritne nemoslimské krajiny, ako napríklad Nemecko, sú ústretovejšie ako moslimské.

Na sociálnych sieťach sa objavujú výzvy na prijímanie utečencov, s veľkým zármutkom sa stretol prípad utopeného sýrskeho chlapca Ajlana. No ropné štáty len málokedy vnímajú verejnú mienku ako indikátor toho, že by mali zmeniť svoju politiku.

A takto vidia súčasnú situáciu saudskoarabské noviny Makka. Arabský muž za dverami s ostnatým drôtom kričí na Európanov: „Prečo ich nepustíte dnu, vy nezdvorilci?“

Naša povinnosť

Arabský hashtag na Twitteri „Prijatie sýrskych utečencov je povinnosťou krajín Zálivu“ bol za posledný týždeň zdieľaný viac ako 33-tisíckrát.

Užívatelia siete posielajú emotívne fotografie, ktoré ilustrujú kritickú situáciu sýrskych utečencov – sú na nich ľudia, ktorí sa utopili v mori, deti prenášané cez ostnatý drôt alebo život rodín na ulici.

Facebooková stránka s názvom Sýrske spoločenstvo v Dánsku ukazovala video s migrantmi, ktorým dovolili vstúpiť z maďarskej strany do Rakúska, čo prinútilo jedného z užívateľov siete k otázke: „Ako sa stalo, že sme utiekli z oblasti našich moslimských bratov, ktorí by za nás mali mať väčšiu zodpovednosť než krajina, ktorú opisujú ako krajinu nevercov?“ A iný užívateľ odpovedal: „Prisahám pri Všemohúcom Bohu, že to sú Arabi, kto sú bezverci.“

Veliteľ opozičnej Slobodnej sýrskej armády Rijád Asad preposlal na svojom twitterovom účte fotku utečencov, ktorú na sieť umiestnil bývalý kuvajtský poslanec. Ten pridal nasledujúci komentár: „Ach, krajiny Rady pre spoluprácu arabských štátov Perzského zálivu, toto sú nevinní ľudia a prisahám, že oni si najviac zaslúžia miliardy vo forme pomoci a darov.“

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Svet

Teraz najčítanejšie