Denník N

Považie a Žilina majú pred Veľkou nocou prísnejšie opatrenia. Situácia sa tam nezlepšuje, zatvárajú školy aj predaj nápojov so sebou

Epidemická situácia na Slovensku sa stabilizovala a dokonca sa mierne zlepšuje, nemocnice posledné dni viac pacientov prepúšťajú, ako prijímajú, oznámil v utorok Eduard Heger, momentálne poverený vedením ministerstva zdravotníctva.

No aj keď krivka smeruje nadol, situácia sa v niektorých regiónoch zhoršuje. Pandemická vlna sa šíri Považím a znova sa vrátila aj na sever Slovenska. Situácia sa rapídne zhoršila v Žilinskom okrese.

Najviac nových prípadov za sedem dní v prepočte na 100-tisíc obyvateľov zaznamenali PCR testy v Ilave, Liptovskom Mikuláši, v Martine, Žiline a v Považskej Bystrici.

V niektorých mestách v týchto okresoch sa otvárali školy a hygienici pripúšťajú, že aj to mohlo situáciu zhoršiť. Oveľa viac sa podľa nich vírus šíri v rodinách a firmách alebo keď sa ľudia stretávajú pri výdajných okienkach kaviarní či krčiem.

V okresoch Žilina, Ilava či Považská Bystrica preto regionálni hygienici sprísňujú opatrenia – zakázali predaj nápojov so sebou i hromadné podujatia, na ktoré doteraz stačil test. V okresoch Trenčín a Nové Mesto nad Váhom zatvorili aj školy, prezenčne sa môže učiť len kritická infraštruktúra.

V Trenčíne za zhoršením vidia aj otvorenie škôl

Regionálny úrad v Trenčíne zodpovedá za pás pohraničných okresov Myjava, Nové Mesto nad Váhom, Trenčín a Bánovce nad Bebravou. Sú už niekoľko týždňov v čiernej farbe, situácia sa nezlepšuje.

Čo je za tým? Až polovica všetkých prípadov

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Koronavírus

    Školstvo

    Slovensko

    Teraz najčítanejšie