Denník N

Pfizer je pre všetkých a zadarmo, nemáme čas zisťovať, kto je poistený, vraví izraelská lekárka

Profesorka Polina Stepenská je detská hematologička. Vedie oddelenie transplantácií kostnej drene na klinike Hadassah v Jeruzaleme. Foto - Sergej Mostovščikov
Profesorka Polina Stepenská je detská hematologička. Vedie oddelenie transplantácií kostnej drene na klinike Hadassah v Jeruzaleme. Foto – Sergej Mostovščikov

Narodíte sa v Sovietskom zväze ako Bernsteinová. Otec vám povie, že ak chcete s takým priezviskom mať jednotky, musíte sa učiť stokrát lepšie ako všetci ostatní.

Tak zatnete zuby, vyštudujete medicínu, ale napokon aj tak robíte upratovačku a roznášate poštu, než sa v Izraeli stanete svetovou špičkou v odbore transplantácie kostnej drene.

Taký je príbeh profesorky Poliny Stepenskej, ktorá dnes očkuje proti covidu-19 aj svojich pacientov s ťažkými imunodeficientnými ochoreniami a hovorí, že vie, prečo je Izrael v boji s pandémiou najlepší na svete.

Takže… Prečo?

Máme dokonalú organizáciu verejného zdravotníctva. Podobne ako u vás každý patrí k nejakej zdravotnej poisťovni. Dokonca aj ľudia, ktorí nič neplatia. Len čo sme prišli do Izraela, ešte skôr, než sme začali pracovať, už sme boli poistení.

Tento systém sa nesmierne osvedčil teraz pri očkovaní. Zdravotné poisťovne majú podchyteného každého obyvateľa Izraela a chopili sa diela – skvele zorganizovali očkovanie všade, kde sa dalo. Vrátane telocviční. Tam sedeli sestry a očkovali, očkovali a očkovali. Každé tri minúty jeden človek.

Pre každého z nás bolo veľmi ľahké nechať sa zaočkovať. Neexistovali žiadne administratívne ani iné prekážky, išli sme jeden za druhým, prúd ľudí, ktorých pichali do ramien.

Museli ste mať dostatok vakcín…

Naša vláda uzavrela skvelú dohodu s Pfizerom. A uzavrela ju včas. Hneď ako vakcína Pfizeru získala osvedčenie, v tej chvíľu sme ju dostali. Podstata dohody však tkvela hlavne v tom, že Izrael síce dostane vakcínu pre všetkých svojich obyvateľov, ale

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Cesta k zdraviu

Koronavírus

    Očkovanie proti koronavírusu

    Rozhovory

    Svet, Veda, Zdravie

    Teraz najčítanejšie