Denník N

Vlhová je pre ľudí ako postava z rozprávky, skromné a usilovné dievča z Liptova, hovorí sociálna psychologička

Petra Vlhová po víťazstve v obrovskom slalome v Jasnej. Foto - TASR/Martin Baumann
Petra Vlhová po víťazstve v obrovskom slalome v Jasnej. Foto – TASR/Martin Baumann

„Výskumy ukázali, že víťazstvo na MS v hokeji v roku 2002 bolo veľmi významným pre pocit národnej identity,“ hovorí sociálna psychologička Barbara Lášticová, riaditeľka Ústavu výskumu sociálnej komunikácie SAV.

Tvrdí, že sledovanie čerstvej víťazky Svetového pohára Petry Vlhovej nám pomáha k pocitu komunity aj počas lockdownu, mnoho ľudí sa vníma ako súčasť jej úspechu. „Prispieva to k pocitom pozitívnej sociálnej identity a vlastnej sebaúcty,“ hovorí.

V rozhovore vysvetľuje:

  • prečo bola pre ňu zážitkom návšteva domáceho zápasu Liverpool FC;
  • čo Vlhová znamená pre národné povedomie;
  • prečo sa živí naratív, že ona z malej krajiny bojuje proti tým veľkým.

Ako má fanúšik vedecky vysvetliť nefanúšikovi, prečo sa „tak čudne“ správa, keď v televízii sleduje Petru Vlhovú? Myslím napríklad kričanie, zatínanie pästí, dvíhanie rúk na oslavu či smútok pri prehre.

Ak by mal fanúšik začať vedecky analyzovať svoje prežívanie, asi by sa tým stratila veľká časť vzrušenia, ktorú pri fandení prežíva. Vieme však, že keď sa nášmu obľúbenému tímu či športovcovi darí, náš mozog začne uvoľňovať neurotransmiter dopamín, ktorý je spájaný s reguláciou príjemných vnemov, pomáha kontrolovať mozgový systém odmien a centrá potešenia v našom mozgu. Naopak, keď sa „našim“ nedarí, náš mozog produkuje kortizol – hormón, ktorý sa z tela vyplavuje pri strese. V tom horšom prípade dokonca mozog môže tvoriť aj menej serotonínu, čo následne vedie k narastajúcemu hnevu a depresii. Vďaka zrkadlovým neurónom v našom mozgu sa dokonca vieme vcítiť do toho, čo športovci pri úspechu prežívajú, a prežívame to následne spolu s nimi aj my, akoby to bol aj náš úspech. Niekedy aj „celým telom“.

Prečo to niekoho chytí a o Vlhovej vie všetko a iného to zas vôbec nezaujíma?

Je to ako v iných oblastiach života – niekto rád okopáva záhradku, a niekto radšej číta detektívky. Pre fanúšikovanie je však dôležitý aj pocit komunity, ktorú fanúšikovia tvoria, čo je dôležité najmä pri kolektívnych športoch so všetkou ich symbolikou (napríklad nosenie dresu či klubových šiltoviek). Je teda možné, že niekto začne Vlhovej fandiť práve preto, že tak robia jeho kamaráti, hoci predtým sa o šport vôbec nezaujímal, práve aby sa o pocity radosti z jej úspechu mohol podeliť s inými ľuďmi.

Čo podľa vás znamená Vlhová pre národné povedomie?

V našich starších výskumoch sa ukázalo, že veľmi významným momentom pre pozitívne vnímanie národnej identity na Slovensku bolo víťazstvo slovenských hokejistov na MS v hokeji v roku 2002. Ľudia mali pocit, že odrazu

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Petra Vlhová

Rozhovory

Šport a pohyb, Veda

Teraz najčítanejšie