Denník N

Tritisíc utečencov vieme prijať bez problémov, už pripravujú spiace tábory

Tábor v Rohovciach. Foto – TASR
Tábor v Rohovciach. Foto – TASR

Aktualizované 14:42 – Slovenský a český minister vnútra po rokovaní v Prahe vyhlásili, že sú pripravení pre utečencov z Maďarska vytvoriť bezpečnostný koridor až do Nemecka. Ministerstvo vnútra je tiež pripravené obnoviť nefunkčný tábor v Adamove, voľné kapacity sú aj v Rohovciach. V Malackách postavili stany, oficiálne to ministerstvo vydáva za cvičenie, ale ak by prišli utečenci, vieme ich tam z hranice dočasne umiestniť a odtiaľ previesť do táborov. Kvóty stále odmietame, ale ostatné štáty nás môžu prehlasovať.

Európa znovu diskutuje o prerozdelení migrantov a prijatí kvót. Kým pred dvoma mesiacmi sa hovorilo o tom, že Slovensko má prijať necelých tisíc ľudí, teraz hovoria odhady až o troch tisícoch.

Aj tento počet by sme zvládli bez problémov, hoci slovenské orgány to nechcú oficiálne hovoriť, no neoficiálne sa už na to pripravujú.

Ministerstvo vnútra rozložilo vo štvrtok stany v katastri Malaciek, na mieste, kde boli kedysi kasárne. Ministerstvo tvrdí, že ide o štandardné cvičenie, no ak by napríklad Maďarsko otvorilo hranice, vieme tam previezť utečencov a v stanoch ich hodiny registrovať a rozdeľovať do jednotlivých táborov.

Záchytné tábory majú naplnené kapacity na 90 percent, Slovensko má však stále prázdne azylové tábory.

V Rohovciach je teraz asi 30 utečencov, kapacita je 140 miest. Adamov už nefunguje, ministerstvo sa však neoficiálne pripravuje na jeho obnovu.

Starosta dediny s táborom: Aj vy by ste sa báli

Starosta Rohoviec Eugen Horváth je proti, podobne ako ten v Gabčíkove, ktorý k otázke 500 utečencov z Rakúska zorganizoval referendum.

Tábor je v objekte bývalých kasární asi kilometer za obcou a starosta hovorí, že nedostáva informácie o tom, ako je naplnená kapacita. „Boli sme proti, keď sa zriadil, a dopadli sme ako Gabčíkovo. Písali sme podnety, ale nič nezmôžeme.“

Čo mu prekáža? Vraj napríklad to, že keď bolo v obci 50 utečencov na ulici, tak sa ľudia báli vyjsť von. „Aj vy by ste sa báli.“ Fyzické potýčky pritom na ulici žiadne nemali. „Môj názor je, nech prídu, ale nech rešpektujú naše zákony, lebo my sme tu doma.“

Video: Utečenci uviazli pár kilometrov od Budapešti
autor: Martina Pažitková

Slovensko nemusí mať podporu ani vo V4

O utečencoch budú dnes v Prahe rokovať premiéri V4. Ešte predtým sa uskutočnilo rokovanie rokovanie ministra vnútra Roberta Kaliňáka s českým ministrom Milanom Chovancom.

Obaja ďalej odmietajú kvóty a hovoria, že sú pripravení vytvoriť pre utečencov z Maďarska bezpečnostný koridor, ktorým by sa dostali až do Nemecka.

Kaliňák v Prahe vyhlásil, že Slovensko už zvládlo aj oveľa väčšie migračné vlny. „Než sme postavili Schengen, boli sme jednou z hlavných autostrád toku migrantov.“

Kaliňák tiež vyhlásil, že Slovensko preskupilo sily, ktoré strážili hranicu s Ukrajinou, na zelenú hranicu s Maďarskom. „Je to netypické,“ povedal s tým, že Slovensku chýbala koordinácia z maďarskej strany. „Na druhej strane, len čo im povieme veci, ktoré sa neudejú, tak sa správajú, ako majú,“ povedal Kaliňák.

O tom, že situácia na hranici s Maďarskom bola napätá, hovoril Chovanec už dávnejšie, hoci Kaliňák to zverejňovať nechcel.

„K nám do Břeclavi síce dorazil jeden vlak so 170 migrantmi, príliš sa však nevie o tom, že hrozil príchod ďalších. Slováci svojím tlakom na Maďarov tomu zabránili, za čo treba poďakovať ministrovi Kaliňákovi,“ povedal Chovanec ešte vo štvrtok. Vlak s migrantmi, ktorí prišli do Břeclavi, si Slováci „nevšimli“.

Dnešné rokovanie malo hovoriť aj o tom, ako budú v takýchto prípadoch postupovať.

Obaja ministri hovoria, že si nevedia naplnenie kvót predstaviť. Podľa nich nie je možné nasilu držať ľudí v krajine, v ktorej nechcú byť. Len čo by po troch mesiacoch dostali papier o azyle, išli by do Nemecka, hovoria obaja.

Podľa Kaliňáka za tragédiou v Parndorfe, kde v dodávke zahynulo 71 utečencov, je aj nedôsledná politika EÚ, aj pokiaľ ide o návraty utečencov do ich krajín.

V Prahe už je aj Fico

Na rokovanie premiérov V4 ide Slovensko s plánom, ktorý v stredu schválila vláda – že odmietame kvóty a problém treba riešiť tam, kde vzniká. Premiér Fico chcel, aby odmietnutie kvót bolo spoločným postojom V4, Maďarsko však vzhľadom na situáciu na vlastnom území možno nakoniec nebude proti.

Ak by došlo k hlasovaniu o kvótach, Slovensko môže byť aj prehlasované. Na prijatie kvót treba kvalifikovanú väčšinu, respektíve na neprijatie blokačnú menšinu. Tú Slovensko nemusí mať. Aj o tom už rokuje minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák v Luxemburgu.

Video: Takto žijú tisíce utečencov na stanici v Budapešti
autor: Martina Pažitková

 

Vieme prijať aj desaťtisíc ľudí

Minister vnútra Kaliňák ešte pred rokom pre krízu na Ukrajine hovoril, že v zariadeniach ministerstva vnútra vie Slovensko prijať tisíc Ukrajincov a okrem toho dohromady desaťtisíc.

„V rokoch 2003 a 2004 Slovensko posudzovalo 10 358, respektíve 11 395 žiadostí o udelenie azylu. Podľa stránky migračného úradu je to v tomto roku nateraz len 109 žiadostí. Hlas rozumu hovorí, že keď sme dokázali zvládnuť takéto počty žiadateľov o azyl v minulosti, nemal by pre nás tento oveľa nižší počet robiť problém ani dnes,“ povedal predseda strany Most-Híd Béla Bugár.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Slovensko

Teraz najčítanejšie