Denník N

Logo odkaz MMSOdkaz MMŠ: O zaujímavých zisteniach svetového prieskumu pocitu šťastia, keď sú počas pandémie šťastnejší starší ľudia a mladí sa, naopak, cítia mizerne

Foto – Fotolia
Foto – Fotolia

Pandémia prekvapujúco nevyvolala u obyvateľov planéty frustráciu, dokonca svetová úroveň šťastia v roku 2020 jemne stúpla oproti minulosti. Zmenili sa však generačné pomery a analytici našli v dátach aj iné zaujímavé posuny. Týždenník Economist priniesol rýchlu, ale kvalifikovanú analýzu dát z prieskumu agentúry Gallup, ktorá zisťuje mieru šťastia na celom svete tou istou metódou už veľa rokov. Slovensko poskočilo o tri priečky na 34. miesto, ale to sú len malé posuny. Oveľa zaujímavejšie sú globálne generačné zmeny.

Zmenila sa totiž krivka šťastia, ktorá má s pribúdajúcim vekom za normálnych podmienok dlhodobo podobu U. Najšťastnejší bývajú ľudia vo veku okolo dvadsiatky, potom začína krivka klesať a v strednom veku sa cítime najmenej šťastní. Po päťdesiatke však postupne krivka šťastia začína opäť stúpať a po 80-ke už sú ľudia rovnako šťastní, ako keď mali 20.

Lenže pandémia túto krivku zmenila.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Koronavírus

    Logo odkaz MMSOdkaz MMŠ

    Martin M. Šimečka vyberá zaujímavé texty zo svetových médií.

    Komentáre

    Teraz najčítanejšie