Denník N

Logo odkaz MMSOdkaz MMŠ: O prekvapujúcom obrate v Taliansku, kde populisti dostávajú rozum

Skupina Draghiho priaznivcov. Foto: TASR/AP
Skupina Draghiho priaznivcov. Foto: TASR/AP

Dobré riešenia prichádzajú spravidla po vyčerpaní všetkých zlých a Taliansko sa k tomu dobrému po dekádach zlyhaní možno práve dopracovalo. Keby sme na Slovensku chceli vidieť nejakú nádej do budúcnosti, mohlo by byť našou inšpiráciou práve Taliansko.

Jedna z ďalších nespočetných vládnych kríz vyniesla do kresla premiéra bývalého guvernéra Európskej centrálnej banky Maria Draghiho. Má povesť muža oddaného Európe, ktorý pred desiatimi rokmi zachránil euro pred kolapsom.

A len čo sa stal talianskym premiérom, podarilo sa mu zmeniť myslenie euroskeptických politických strán, z ktorých sa odrazu stali proeurópske strany a nastal aj ich veľký posun k racionálnemu uvažovaniu, píše sa v analýze Financial Times.

Po voľbách v roku 2018 zasadli do parlamentu aj do vlády najeuroskeptickejšie strany v histórii krajiny. Vládli dve populistické strany, jedna radikálne pravicová, druhá radikálne ľavicová. Európa aj finančné trhy sa obávali, že Taliansko sa vydá na šikmú plochu.

A dnes? Parlament je síce stále ten istý, ale príchod Maria Draghiho pred mesiacom na čelo vlády zmenil uvažovanie politikov a poslancov „takmer na nepoznanie“.  Veľký odporca EÚ, bývalý minister vnútra a dnes líder opozičnej strany Matteo Salvini (to je ten priateľ Borisa

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Logo odkaz MMSOdkaz MMŠ

Martin M. Šimečka vyberá zaujímavé texty zo svetových médií.

Komentáre

Teraz najčítanejšie