Denník N

Maturity ani tento rok nebudú, nahradí ich priemer známok

Vlaňajšie maturity počas koronakrízy. Foto BSK – Monika Kováčová
Vlaňajšie maturity počas koronakrízy. Foto BSK – Monika Kováčová

Maturantom urobia priemer známok zo štyroch povinných predmetov, z nepovinného predmetu bude ústna skúška. Minister hovorí, že tento týždeň ešte neoznámia, ako budú vyzerať prijímačky na stredné školy.

Už v apríli mali maturanti písať jednu časť z pre nich najdôležitejšej skúšky – maturitný sloh.

Napokon tieto slohy nebudú a minister školstva Branislav Gröhling (SaS) oznámil, že nebude ani ústna časť maturity. Známku maturantom vypočítajú zo stanovených predmetov podľa aritmetického priemeru, rovnako ako minulý rok.

Študentom sa budú započítavať známky z koncoročných vysvedčení, plus navyše známky z polročných vysvedčení posledných dvoch ročníkov. Napríklad maturitná známka zo slovenčiny bude priemerom všetkých koncoročných známok zo slovenčiny a aj známok z polročných vysvedčení v posledných dvoch ročníkoch.

Toto rozhodnutie je podľa ministra konečné bez ohľadu na vládnu krízu – Gröhling hovoril, že rozhodnutie pripravil a pripustil, že po strede nemusí byť už ministrom. „Máme návrhy rozpracované do ďalšieho obdobia a vedenie ministerstva školstva sa bude môcť rozhodnúť, ako bude postupovať,“ povedal.

Minister hovorí, že tento týždeň ešte neoznámia, ako budú vyzerať prijímačky na stredné školy. Nie je jasné, či ich zrušia takisto ako minulý rok alebo budú prebiehať osobne.

Kto bude chcieť lepšiu známku, pôjde na ústnu skúšku

Študenti dostanú svoju spriemerovanú známku do 19. mája. Vyučovanie sa stredoškolákom v končiacich ročníkoch končí 14. mája.

Ak si bude chcieť maturant známku opraviť,

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Branislav Gröhling

Koronavírus

    Školstvo

    Slovensko

    Teraz najčítanejšie