Denník N

Slovenský primár v USA: Ivermektín ani antigénové testy nepoužívame. Dvadsať percent falošnej pozitivity alebo negativity, to je neprijateľné

Peter Kadlečík. Foto - archív Petra Kadlečíka
Peter Kadlečík. Foto – archív Petra Kadlečíka

Peter Kadlečík pochádza z Piešťan. Vo Washingtone vedie infekčné oddelenie, kde sa stará o pacientov s koronavírusom. „Sú to preteky, či stihneme zaočkovať dosť ľudí, aby sme zastavili šírenie nových variantov,“ vraví.

V rozhovore hovorí aj o tom, ako fungujú vakcíny firmy Johnson & Johnson, ktoré by v dohľadnej dobe mali prísť na Slovensko a v USA sa už používajú,

  • ale aj o Sputniku,
  • ako pomáha očkovanie pri dlhom covide,
  • o domácej liečbe,
  • aj o tom, ako sa zmenil prístup ku covidu a vakcinácii po prezidentských voľbách.

Vakcínu Johnson & Johnson schválila nedávno Európska lieková agentúra, nasledujúce týždne môže prísť aj na Slovensko. V Spojených štátoch ju už používate dlhšie. Aké máte skúsenosti?

Všetky vakcíny cielia na takzvaný spike proteín vírusu. Zdá sa, že to bol dobre vybraný cieľ a účinnosť je veľmi vysoká. Johnson & Johnson vakcína je jednodávková, na princípe adenovírusu 26. Výsledky vakcíny ukazujú, že bola účinná na 72 percent v USA a 66 na celom svete. Cieľom vakcíny Johnson & Johnson bola prevencia stredného a ťažkého covidu, nebrali do úvahy mierny covid.

Pfizer pri testoch započítal aj mierny covid, preto sa ich výsledky môžu zdať na prvý pohľad lepšie. Výsledkom očkovania nebude zmiznutie infekcie a ľahkého priebehu choroby, ale bude to prevencia úmrtí, hospitalizácií a ťažkého priebehu. Všetky vakcíny majú stopercentnú účinnosť na prevenciu úmrtí.

Výsledkom očkovania teda nebude úplne vymiznutie covidu-19, ale to, že ľudia nebudú na covid-19 umierať a nebudú potrebovať hospitalizácie?

Presne tak. Prebieha veľká debata, ako to tu bude vyzerať napríklad o dva roky. Predpokladáme, že keď bude populácia premorená a takmer všetci budú zaočkovaní, koronavírus sa zmení na ľahšiu formu a popierači budú mať konečne pravdu, že pôjde o „chrípočku“. Ale to bude o dva či tri roky.

Stále viac sa však diskutuje, ako do toho vstúpia nové varianty, ktoré sú infekčnejšie a mnohé aj smrtnejšie. Na niektoré nemusia vakcíny zaberať. V USA máte menej britského variantu ako na Slovensku. Ako si to vysvetľujete?

V Spojených štátoch máme 25-percentný výskyt britského variantu. Pred dvomi týždňami to bolo desať percent. Zdvojnásobuje sa to u nás každých 10 dní. Sú to také preteky, či stihneme zaočkovať dosť ľudí, aby sme zastavili šírenie nových variantov. Preto sa v USA stále diskutuje o oddialení druhej dávky až na tri mesiace po prvej, aby čo najviac ľudí dostalo aspoň

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Koronavírus

    Očkovanie proti koronavírusu

    Plošné testovanie

    Rozhovory

    Slovensko, Svet, Zdravie

    Teraz najčítanejšie