Denník N

Večera vonku, aké surreálne. Gibraltár zaočkoval všetkých dospelých a ukazuje, aký môže byť život po covide

Gibraltár zaočkoval aspoň jednou dávkou 89 percent populácie. Foto - TASR/AP
Gibraltár zaočkoval aspoň jednou dávkou 89 percent populácie. Foto – TASR/AP

Je to kus skaly, ktorá má rozlohu len 6,7 štvorcového kilometra, čo je menej ako bratislavská mestská časť Staré Mesto. Žije tu 33-tisíc obyvateľov.

Práve Gibraltár, ktorý je súčasťou Británie, je podľa oficiálnych štatistík celosvetovým lídrom v očkovaní proti covidu. Britský minister zdravotníctva Matt Hancock minulý týždeň oznámil, že Gibraltár sa stal prvým miestom na svete, kde proti covidu zaočkovali všetkých ochotných dospelých obyvateľov.

Aspoň jednu dávku dostalo 89 percent ľudí. Ako dodal Washington Post, to isté o sebe tvrdí aj Vatikán.

Návrat k normálnosti

Očkovanie nazvali Operácia sloboda a v uliciach Gibraltáru, ktorý susedí so Španielskom, už vidno návrat k normálnosti. Ešte začiatkom marca v krajine po dvojmesačnom lockdowne otvorili školy, ale aj reštaurácie či bary.

Úradník Jared Negron pre Euronews povedal, že si hneď zarezervoval stôl na večeru so svojou bublinou. „Jedlo, atmosféra a fakt, že sme boli vonku večer, pôsobili surreálne,“ povedal pre portál.

„Toto je normálnosť, že môžete ísť na pivo s kamarátmi. Bože, ako mi to chýbalo,“ povedal pre AP Adrian Hernandez z miestneho hokejového tímu.

Aký majú vakcíny efekt

Keith Humphreys, profesor psychiatrie zo Stanfordu, nazval situáciu v Gibraltári experimentom, ktorý môže sledovať celý svet. Môže presvedčiť skeptikov, či vakcíny skutočne fungujú.

Ako to momentálne vyzerá? Posledné čísla prípadov z Gibraltáru

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Koronavírus

    Očkovanie proti koronavírusu

    Svet

    Teraz najčítanejšie