Denník N

Minister školstva s plagiátorskou kauzou a s hlbokým pohárom trpezlivosti. Kto je Branislav Gröhling

Minister školstva nehodlá odísť pre škandál so svojím titulom. Foto N - Tomáš Benedikovič
Minister školstva nehodlá odísť pre škandál so svojím titulom. Foto N – Tomáš Benedikovič

Branislav Gröhling odchádza a hovorí, že možno sa vráti do zrekonštruovanej vlády.

Ešte žiadny minister školstva nemal väčšinu svojho pôsobenia vo funkcii zatvorené školy. Branislav Gröhling (SaS) sa za rok predovšetkým trápil s dôsledkami pandémie v školách. K tomu ešte čelil výzvam na odstúpenie pre problémy s diplomovkou.

Minister školstva v stredu ráno oznámil, že podáva demisiu – „aby sme v zrekonštruovanej vláde mohli pokračovať ďalej“. Po Richardovi Sulíkovi odchádza z vlády aj jeho minister školstva a aj minister zahraničných vecí Ivan Korčok, končia teda všetci traja ministri SaS. Prezidentka Zuzana Čaputová prijme demisiu vo štvrtok.

„Nikto nepovedal, že o dva dni sa vrátim. Uvidíme, ako sa bude vyvíjať situácia,“ povedal ešte odchádzajúci minister školstva. Na otázky chce odpovedať spolu so Sulíkom a Korčokom vo štvrtok po demisii.

Gröhlingovu prácu poznačili aj spory premiéra Igora Matoviča s Richardom Sulíkom a často mal problém cez vládu presadiť svoje návrhy. Kým premiér a líder SaS si verejne posielali uštipačné odkazy, Gröhling ostával ticho a nikdy sme ho pred kamerami nevideli stratiť nervy.

Zmierlivý zostal aj vlani v decembri minulého roka, keď mu premiér podkopal autoritu tým, že zobral otváranie škôl do vlastných rúk. S odôvodnením, že keby to nechal na Gröhlinga, tak „deti nebudú v škole ani v apríli“.

Minister potom ešte prišiel na krízový štáb s plánom na otváranie škôl, a keď mu to neprešlo, hovoril, že pre školy a žiakov je pohár jeho trpezlivosti veľmi hlboký.

Výsledok: Slovensko patrí za posledný rok ku krajinám Európskej únie, kde boli školy zatvorené najdlhšie.

Jeho kritici mu vyčítajú, že druhý stupeň základných škôl a stredné školy sú zatvorené už niekoľko mesiacov. A, naopak, aj to, že na začiatku tohto roka v čase najvážnejšej pandemickej krízy a plných nemocníc umožnil otvoriť prvý stupeň základných škôl – napriek odporúčaniam odborníkov pre všetkých, dokonca aj v čiernych okresoch.

Video: Po mesiaci od otvorenia škôl minister netuší, ako sa šíri nákaza v triedach (autorky: Denisa Gdovinová, Martina Koník)

Nie je kaderník, ale podnikateľ

Branislav Gröhling sa do politiky dostal ako podnikateľ. Mal povesť kaderníka, no účesy nikdy nerobil. Gröhling vyštudoval navrhovanie obuvi v Partizánskom, odkiaľ pochádza. Potom odišiel pracovať do Anglicka, po návrate pracoval ako vizážista a založil sieť luxusných kaderníctiev Pierot.

Gröhling a jeho salón mali aj mediálne úspechy

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Branislav Gröhling

Hegerova vláda

Igor Matovič

SaS

Slovensko

Teraz najčítanejšie