Denník N

Nemusíme si vyberať medzi deštrukciou štátu na Ficov a Matovičov spôsob

Foto N – Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Pod oboma politikmi krajina trpela či trpí, hoci iným spôsobom.

Robert Fico a jeho štýl vládnutia ničili Slovensko. Nerozhodovali tu zákony, ale naši ľudia. Korupcia a mafia. Výsledkom bol rozklad dôvery v štát a demokraciu.

Aj Igor Matovič a jeho štýl vládnutia ničia Slovensko. Robia to však inak. Náš život už zväčša neriadi skorumpovaná skupina ľudí v pozadí, ale riadne pravidlá. Ale platí to len vtedy, ak ich vláda a parlament dokážu prijať v dostatočnej kvalite, čo sa už dlhé týždne vôbec nedarí, alebo ak si ich vláda trúfne vymáhať a neexistujú iba na papieri, ako sa to podarilo viacerým protipandemickým opatreniam. Výsledkom tejto neschopnosti Matovičovej koalície vládnuť je preto opäť rozklad dôvery v štát a demokraciu.

Prebiehajúca politická kríza okrem iných scenárov ponúka aj tento – po predčasných voľbách sa vráti vláda Smeru, o ktorej už bezpečne vieme, že ničí životy ľudí, lebo spoločné peniaze plytvá na pohodlné živobytie svojich klientov, a nie na spoločné dobro. Bolo by menším zlom, ak by takýto skorumpovaný režim vystriedal Matovičovu vládu preto, lebo aj ona, hoci iným spôsobom, ničí životy ľudí?

Dilema by mohla znieť ešte približne takto – je horšia deštrukcia právneho štátu, akú sme spoznali za Fica, alebo deštrukcia dôvery v štát, ako ju poznáme za Matoviča?

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Hegerova vláda

Igor Matovič

Robert Fico

Komentáre

Teraz najčítanejšie