Denník N

Záhada ministrov za Igorom Matovičom

Premiér a jeho ľudia počas vyhlásenia, na ktorom oznámil, za akých podmienok je ochotný podať demisiu. Foto - TASR
Premiér a jeho ľudia počas vyhlásenia, na ktorom oznámil, za akých podmienok je ochotný podať demisiu. Foto – TASR

Táto kríza vyústi buď do agónie, alebo do katarzie.

Čo sme videli v nedeľu večer počas tlačovky premiéra Igora Matoviča? Pomstychtivý útok v duchu premiérovej povahy, ktorú si už osvojili aj všetci ministri stojaci za jeho chrbtom?

Alebo sme videli ministrov, ktorí nám za chrbtom premiéra potichu odkazujú, že aj oni sa ho chcú zbaviť, len si tento puč vyžiada od koaličných partnerov nejaké obete? Odpoveď závisí od toho, čo chcete vidieť – ako keď v tej istej kresbe jeden vidí zajaca a druhý kačku.

Chcel by som namiesto sekty nasledujúcej svojho vodcu vidieť skupinu, ktorá sa ho práve chystá zvrhnúť. Lebo táto koalícia ešte stále môže ukázať inú a lepšiu tvár, ktorá sa dosiaľ skrývala pod maskou zlostného klauna.

Lebo demisia premiéra otvára úplne novú hru, do ktorej vstupuje už aj prezidentka a hlas rozumu.

Lebo predčasné voľby sú v tejto chvíli ešte stále tou horšou alternatívou.

Bez ohľadu na to, čo chcem vidieť ja a čo vidia iní inak, jasné je len to, že táto kríza vyústi buď do agónie, alebo do katarzie. A že ak Matovič nepodá demisiu, hrozí nám záchvat kolektívnej hystérie.

Chyba v úsudku

Ale nech už majú politici, ktorí sa v tejto kríze ocitli z vlastnej viny či nevinne, akékoľvek plány, isté je to, že mnohým nevyjdú podľa ich predstáv.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Hegerova vláda

Igor Matovič

OĽaNO

Komentáre

Teraz najčítanejšie