Denník N

Sulík: Neviem si predstaviť zahlasovať za pád vlády, ale nikdy nehovor nikdy

Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Keď nebudeme mať vnútornú silu spraviť to teraz, tak o tri roky sa Peter Pellegrini a Smer vrátia s triumfálnym výsledkom. Toto nemôže chcieť žiadny súdny človek, hovorí predseda SaS Richard Sulík o nutnosti rekonštruovať vládu.

V nedeľu v relácii Na telo ste oznámili, že premiér zvolal na večer koaličnú radu, a pôsobili ste optimisticky. Hovorili ste, že je pravdepodobné, že bude pokračovať štvorkoalícia a že kríza tento týždeň skončí. Ešte stále si to myslíte?

Áno, myslím si, že bude pokračovať štvorkoalícia, lebo iná konštelácia, napríklad trojkoalícia bez SaS, by bola veľmi náročná. Otázne je, či by vôbec mala parlamentnú väčšinu, to sa nevie. Ak chce Igor Matovič pokračovať v koalícii tak, ako ju zvolili ľudia pred rokom, tak jedine štvorkoalícia.

Ako prebiehalo v nedeľu večerné rokovanie? Malo začať o šiestej.

Igor Matovič nás nechal asi 50 minút čakať, ale to nie je nič neobvyklé, to tak bežne býva. Potom nám prečítal vyhlásenie, ktoré následne urobil. Potom sme sa ešte pár minút rozprávali vo vedľajšom salóniku, na chvíľu prišiel aj Igor Matovič, a potom sme sa rozišli. To bolo všetko.

Bežne vás takto necháva čakať?

Jasné. To patrí k chaotickému vedeniu všetkého. Keď sa začne skôr ako o polhodinu, tak sa začína pomerne presne. Zažil som aj to, že sme čakali hodinu a 50 minút. Povedal, že na chvíľočku odbehne na tlačovku, ale trvala 100 minút. To je extrém, ktorý si pamätám.

Čo vás z požiadaviek OĽaNO najviac prekvapilo? 

Že požaduje, aby SaS odovzdala jedno ministerstvo. O ostatných požiadavkách sa viac-menej hovorilo a sme aj pripravení ich plniť. Preto som aj dnes oznámil demisiu a v utorok ráno som u prezidentky. O pozícii Janky Bittó Cigánikovej sme pripravení diskutovať. Podľa koaličnej zmluvy máme nárok na predsedu v zdravotníckom výbore, ale sme pripravení to zameniť za predsedníctvo v inom výbore. Ak by sme odovzdali ministerstvo, tak sa nám stráca zmysel byť v koalícii s OĽaNO.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Hegerova vláda

Richard Sulík

Rozhovory

Slovensko

Teraz najčítanejšie