Denník N

Endorfíny sme precenili. Za bežeckou eufóriou sú látky podobné tým v marihuane, ukazuje nová štúdia

Foto N – Peter Kováč
Foto N – Peter Kováč

Nový diel týždenného newslettra Výklus o behaní.

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

Dobrý deň,

doteraz sme si mysleli, že za pocity eufórie a radosti, ktoré sú spojené s behom či inou fyzickou aktivitou, sú zodpovedné hlavne endorfíny. Vedci z Nemecka však na základe najnovšieho výskumu tvrdia, že to nie je pravda.

Štúdia, na ktorej sa zúčastnilo 63 skúsených bežcov, ukázala, že pozitívne emócie vyvolávajú v našom tele takzvané endokanabinoidy.

Ide o molekuly, ktoré telo produkuje prirodzeným spôsobom ako reakciu na akúkoľvek fyzickú aktivitu, no tvoria sa napríklad aj pri sexe.

Ako naznačuje aj názov, endokanabinoidy sú svojimi účinkami veľmi podobné kanabinoidom – molekulám, ktoré sú prítomné v drogách, napríklad v marihuane či v hašiši. Práve tie vyvolávajú v tele eufóriu.

Pri zovšeobecnení výsledkov spomenutého výskumu tak môžeme predpokladať, že bežeckým tréningom dokážeme v tele navodiť stav ako pri užívaní drog. Na rozdiel od zakázaných látok však fyzická aktivita nemá toxické vedľajšie účinky.

Výskum tiež preukázateľne dokazuje, že beh pomáha k zmierneniu depresií či úzkostných stavov.

O zisteniach nemeckých odborníkov informovali v uplynulých dňoch viaceré popredné svetové periodiká vrátane New York Times či špecializovaného bežeckého portálu Runners World.

Výklus je pravidelný týždenný newsletter o behu, vychádza každý utorok. Posielame ho aj e-mailom, vypočuť si ho môžete aj ako podcast na kanáli Šport Denník N vo svojej podcastovej aplikácii.


Pocity bezstarostnosti a eufórie, ktoré sú spojené s behaním, si všimli odborníci už v 80. rokoch minulého storočia. Keď skúmali, prečo k nim dochádza, všimli si u športovcov zvýšenú hladinu endorfínov, čo považovali za uspokojivé vysvetlenie.

Postupom času však táto hypotéza narazila na viaceré skeptické názory predovšetkým pre

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Behanie

Iné podcasty Denníka N

Radíme športovcom

Športové podcasty Denníka N

Výklus

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie