Denník N

Autor bestsellera o spaní: Na spánok sa pozeráme ako na šport, hodnotením ho len zhoršujeme

Britský psychoanalytik Darian Leader. Foto - Angus Muir
Britský psychoanalytik Darian Leader. Foto – Angus Muir

Na spánok sa dnes pozeráme ako na šport, hodnotíme ho a myslíme si, že v ňom musíme uspieť. Nemôžeme však očakávať, že budeme v modernom svete spať dobre, bráni nám v tom to, do čoho sa každé ráno prebúdzame, hovorí britský psychoanalytik a autor knihy o spánku Darian Leader.

Aký spánok je teda „normálny“? Ako osemhodinový spánkový ideál súvisí s kapitalizmom? A dá sa ešte stále dobre vyspať aj bez peňazí?

V Spojených štátoch trápi nedostatok spánku každého tretieho človeka, viac ako tretina Britov počas života zažíva nespavosť a to isté sa deje aj v Česku. Stáva sa z dobre vyspaného človeka rarita?

Na to, aby sme mohli začať hovoriť o tých, čo „spia dobre“, sa musíme v prvom rade zamyslieť nad tým, čím dobrý spánok definujeme. To, čo považujeme za dobrý spánok, sa totiž v priebehu posledných storočí radikálne zmenilo. Aj v posledných dvadsiatich alebo tridsiatich rokoch vo svete vznikol úplne nový koncept dobre vyspaného jedinca.

Až do polovice devätnásteho storočia bol napríklad spánok dvojfázový – viac ako tridsať jazykov má pre dve fázy spánku samostatné názvy. Ľudia chodili do postele okolo deviatej alebo desiatej, zobudili sa medzi polnocou a jednou ráno, asi hodinku boli hore. Robili množstvo vecí – mali sex, varili, pracovali – a okolo druhej alebo pol tretej znovu zaspali. Bol to úplne normálny model.

Čo je teda za spánkový ideál považované dnes? Je to tých slávnych osem hodín?

Od

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Cesta k zdraviu

Rozhovory

Rodina a vzťahy, Zdravie

Teraz najčítanejšie