Denník N

Maďarsko bude mať už sedem druhov vakcín: štyri z nich nie sú schválené v Európskej únii

Čínsku vakcínu Sinopharm používajú v Maďarsku od 24. februára. Foto - TASR/AP
Čínsku vakcínu Sinopharm používajú v Maďarsku od 24. februára. Foto – TASR/AP

Nová čínska vakcína sa podobá na Sputnik, indická je zase totožná s AstraZenecou, hovorí imunológ Leksa.

Po Sputniku V z Ruska a Sinopharme z Číny schválilo Maďarsko na núdzové používanie ďalšie dve vakcíny proti koronavírusu, ktoré nie sú zaregistrované Európskou liekovou agentúrou (EMA).

Čínske stranícke médiá v pondelok napísali, že maďarská lieková agentúra (OGYÉI) vydala povolenie na núdzové používanie vakcíny od čínskeho výrobcu CanSinoBIO. Vakcína s názvom Ad5-nCoV alebo Convidecia bola schválená na základe výsledkov z tretej fázy klinických štúdií, napísali čínske médiá.

Maďarský krízový štáb v pondelok túto informáciu potvrdil a dodal, že okrem čínskej vakcíny Convidecia schválili aj indickú očkovaciu látku s názvom Covishield.

Maďarsko je prvým členským štátom Európskej únie, v ktorej schválili na núdzové používanie aj vakcíny, ktoré nie sú zaregistrované Európskou liekovou agentúrou. Ruskú vakcínu Sputnik V používajú od začiatku februára a čínsku vakcínu Sinopharm od konca februára.

Popritom Maďarsko používa aj vakcíny schválené Európskou úniou, teda od firiem Pfizer-BioNTech, Moderna a AstraZeneca.

O nákupe nových východných vakcín maďarská vláda ani štátne orgány dopredu neinformovali. V pondelok krízový štáb uviedol, že ešte rokujú s výrobcami o dodávke vakcín, ktoré sa môžu začať používať po kontrole vykonanej Národným zdravotníckym centrom v Maďarsku.

Čo vieme o nových vakcínach?

Nové vakcíny schválené v Maďarsku patria medzi menej známe očkovacie látky proti koronavírusu. O vakcíne výrobcu CanSinoBIO napísal Bloomberg vo februári, že má účinnosť 65,7 percenta. Vyvinula ju čínska armáda v spolupráci s biotechnickou spoločnosťou v meste Tienčin a vo februári dostala povolenie v Mexiku a Pakistane. Výrobca sa uchádza o povolenie aj v Čile a Rusku.

Čínska vakcína od výrobcu CanSinoBIO bola v Číne schválená 25. februára, potvrdil pre Denník N imunológ Vladimír Leksa. „Môže to byť účinná vakcína. Je postavená na adenovírusovom princípe a najviac sa podobá na ruský Sputnik, no je to jednodávková vakcína. Je v podstate ako prvá dávka Sputnika,“ vysvetľuje Leksa.

CanSinoBIO má dohodu s Mexikom o dodávke 33 miliónov dávok vakcíny, Pakistan má dostať 20 miliónov.

Ako uvádza portál hvg.hu, vakcína CanSinoBIO bola vôbec prvá vakcína na svete, ktorú začali testovať na ľuďoch, a dlho to vyzeralo tak, že jej výrobcovia predbehnú aj Pfizer-BioNTech a AstraZenecu. Testy sa však zasekli, pretože Čína by mala spolupracovať na vývoji s Kanadou, ale čínske orgány nepovolili vývoz vzoriek z krajiny.

Vakcína Covishield je totožná s AstraZenecou, ibaže je vyrábaná v Indii, hovorí Leksa.

Ide teda tiež o adenovírusovú očkovaciu látku, z ktorej treba aplikovať dve dávky. Výrobcom tejto vakcíny je indická spoločnosť Serum Institute, ktorá je najväčším výrobcom vakcín na svete. Podľa údajov z ich webu vyrobili a predali doteraz jednu a pol miliardy vakcín proti najrôznejším chorobám po celom svete.

Maďarské štátne orgány zatiaľ neoznámili, kedy a koľko dávok týchto vakcín má prísť do Maďarska.

Zmenili pravidlá nákupu vakcín

Ako pripomína portál 444.hu, Maďarsko zmenilo svoje pravidlá pri schvaľovaní vakcín najprv koncom januára.

Podľa nových pravidiel už stačilo, ak sa vakcína používa v niektorej krajine Európskeho hospodárskeho priestoru alebo v troch krajinách, medzi ktorými je aspoň jedna členská krajina EÚ alebo kandidátska krajina. Druhou podmienkou bolo, že vakcínu dostal už aspoň milión ľudí.

Tieto pravidlá boli našité na čínsku očkovaciu látku od firmy Sinopharm, ktorú maďarské orgány vzápätí aj schválili. Povolenie maďarskej liekovej agentúry (OGYÉI) už nebolo potrebné, ale jednotlivé dávky pred ich použitím ešte skontroluje Národné zdravotnícke centrum (NNK).

Čínska vakcína Sinopharm sa v Maďarsku používa od konca februára. Foto – TASR/AP

Minulý týždeň zase zmenili úpravu a teraz už nie je potrebné ani to, aby vakcínu používali v Európskom hospodárskom priestore. Stačí, ak sa používa v krajine, ktorá je z hľadiska vykonávania klinických testov a medicínskej praxe podobná Maďarsku.

Podľa posúdenia maďarských orgánov by takými krajinami teda mali byť Čína, Pakistan alebo Mexiko.

Ako upozorňuje portál Telex, pri vakcíne od CanSinoBIO sa objavuje podobný problém, ako pri druhej čínskej vakcíne schválenej v Maďarsku od výrobcu Sinopharm: výsledky tretej fázy klinických testov ešte neboli zverejnené a to môže vyvolať pochybnosti u lekárov, ktorí majú vakcínu aplikovať.

Na používanie indickej vakcíny Covishield vydali podľa informácií portálu hvg.hu povolenie vo februári príslušné orgány v Kanade na základe porovnania s AstraZenecou.

Maďari očkujú rýchlo

Maďarsko je druhou najrýchlejšou krajinou EÚ v očkovaní proti koronavírusu po Malte. Prvú dávku vakcíny dostalo už 17,9 percenta obyvateľstva, kým priemer v Európskej únii je 10,4 percenta. Najrýchlejšia Malta zaočkovala 18,3 percenta svojich obyvateľov, Slovensko mierne prekonáva európsky priemer s 10,6 percenta zaočkovaných.

Ako sme napísali, Maďarom sa v očkovaní darí aj vďaka nákupu východných vakcín. Podľa údajov Európskeho centra pre prevenciu a kontrolu chorôb (ECDC) má Maďarsko k dispozícii 550-tisíc vakcín z Číny a skoro 400-tisíc vakcín z Ruska, pričom ďalšia dodávka z Číny vo výške 450-tisíc dávok už prišla a momentálne ju kontrolujú maďarskí odborníci.

Počty disponibilných a použitých vakcín. Zdroj – Európske centrum pre prevenciu a kontrolu chorôb (ECDC)

Prvú dodávku čínskej vakcíny maďarskí lekári už skoro úplne minuli, ruský Sputnik sa však používa menej intenzívne: oficiálne čísla ukazujú zatiaľ iba 102 980 podaných dávok, teda iba štvrtinu.

Najintenzívnejšie sa však v Maďarsku používa vakcína od nemecko-amerického výrobcu Pfizer-BioNTech, z ktorej doteraz použili už 938 653 dávok.

Tretia vlna v plnej sile

Za nákupom nových východných vakcín môže byť aj skutočnosť, že tretia vlna pandémie udrela v Maďarsku s obrovskou silou. V utorok zaznamenali až 252 mŕtvych, čo je doteraz najvyšší počet úmrtí od začiatku pandémie, a ešte stále prudko stúpajú počty hospitalizovaných.

V 7-dňovom priemere v počte úmrtí na milión ľudí predbehlo Maďarsko už aj Českú republiku.

Vývoj úmrtí na koronavírus na milión obyvateľov. Zdroj – Our World in Data

Z pondelka na utorok sa do nemocníc dostalo ďalších 597 pacientov a je ich už 11 876, umelú pľúcnu ventiláciu potrebuje 1389 ľudí. Maďarskí odborníci pôvodne tvrdili, že maďarské zdravotníctvo zvládne tisíc pacientov na pľúcnej ventilácii. Rektor lekárskej univerzity Semmelweis Béla Merkely to neskôr zmenil na 1200, ale naposledy hovoril už o tom, že môžu zvládnuť až 2-tisíc takýchto pacientov.

Merkely pred niekoľkými dňami tvrdil, že tretia vlna môže kulminovať pri 1500 pacientoch potrebujúcich pľúcnu ventiláciu, toto číslo však už v krajine skoro dosiahli a počty naďalej rýchlo stúpajú.

Maďarská vláda o nových opatreniach zatiaľ nehovorí. Premiér Viktor Orbán komunikuje verejne najmä o otváraní krajiny – túto tému konzultoval v pondelok s predstaviteľmi rodinných organizácií. Opatrenia na Veľkú noc má premiér oznámiť v piatok.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Koronavírus

    Očkovanie proti koronavírusu

    Viktor Orbán

    Svet

    Teraz najčítanejšie