Denník N

Ján Budaj: Verím, že Matovič a Sulík si uvedomia, že ak by padla vláda, deti im to nezabudnú

Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Minister životného prostredia Ján Budaj z OĽaNO hovorí, že pri politických požiadavkach sa ťažko hovorí o tom, či sú fér. V rozhovore stojí na strane Igora Matoviča, no hovorí o ňom ako o svojráznom politikovi. Dočítate sa aj o tom, že:

  • rokovania o fungovaní štvorkoalície sú ešte len na začiatku;
  • v čom vidí podobnosť medzi Igorom Matovičom a Richardom Sulíkom;
  • aké mal vzťahy s Máriou Kolíkovou;
  • ako vníma pojem bratislavská kaviareň.

Prečo sme sa podľa vás dostali do tejto krízy?

To budeme presne vedieť až s odstupom. Isté je, že pred rokom sme boli prítomní pri veľkom vzopätí a bolo to vyvrcholenie občianskeho záujmu o politiku, ktorý obrovsky vzrástol po vražde investigatívneho novinára a jeho snúbenice. Celá spoločnosť sa ako v kŕči chcela zbaviť zla. Bola to chvíľa, ktorej rozumel Igor Matovič a v ktorej dokázal vyhrať voľby tak, ako to popri ňom dokázali vyhrať iba ľudia z SDK v roku 1998 a ľudia z VPN v roku 1990. Je to žalostné, ale iba trikrát mali demokrati nad 25 percent. Igor Matovič nie je jeden z bežných pravicových premiérov, ale predseda vlády, ktorý vzišiel z tejto emócie a veľkej nádeje, preto k tomu treba pristupovať vážne. Ak sa tie nádeje zmaria a degradujú, môžeme čeliť frustrácii, ktorá zasiahne veľmi dlhé obdobie. Obdobie po vláde Ivety Radičovej je veľký príklad.

Sme v kríze vinou Igora Matoviča?

To by bolo zjednodušené. Stalo sa niekoľko vecí, ktoré zmenili situáciu. Pred rokom by sme tu nesedeli v rúškach, je tu covid, spoločnosť čelí otázkam, aká je solidárna, disciplinovaná, schopná byť ohľaduplná k iným. Ktovieakí premianti v tom nie sme. V prvej vlne sme ešte videli obrázky z Talianska, hromadné hroby, ale cez leto sa zistilo, že mladí až tak nezomierajú a pandémia je choroba starých a tí musia aj tak niekedy odísť. Začala prevládať nahnevanosť, prečo nemôžem cestovať, zavreté krčmy. Vo vláde vznikla alternatíva populistického postoja, že čo ak by som nemusel znášať ťarchu nepopulárnych opatrení. Toľko obmedzení ľudia nikdy nezažili. V podnikaní, v súkromnom živote, v športe, cestovaní. Padalo to na hlavy tých, čo tie rozhodnutia robili, čiže vlády. A našiel sa niekto, kto verejne začal hlásať inú líniu. Vtedy sa mal Igor Matovič rozhodnúť, ale bola pandémia, tento rozpor sa neriešil. Teraz to vidíte, pán Sulík dosiahol, že jeho strana má hádam aj dvojnásobok podpory voličov ako vo voľbách, zatiaľ čo ostatné strany, ktoré z ťažkostí populisticky neťažili, nesmierne upadli, niektoré sú pod hranicou zvoliteľnosti a OĽaNO stratilo hádam viac než polovicu voličov. Richard Sulík vždy prišiel a povedal, ja by som to nezatváral, ja by som to nechal, jasné, že to ľudia chceli počuť. Išiel na demonštráciu proti opatreniam, na Veľkú noc spravil video, že by to nezatváral. Bol to populizmus a som veľmi prekvapený, ako to doplietlo aj skúsených novinárov, ktorí inak populizmus vedia rozoznať. Padli slová a urážky, ktoré padať nemajú. Pán Sulík vypovedal koaličnú zmluvu, o premiérovi hovorí ako o ministrovi mágie, snaží sa Matoviča uraziť. Neviem, kde vidí koncovku.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Hegerova vláda

Ján Budaj

OĽaNO

Slovensko

Teraz najčítanejšie