Denník N

Riaditeľ gymnázia o dvakrát zrušených maturitách: Možno je čas na otázku, prečo ich vlastne robíme

Riaditeľ Evanjelickej spojenej školy v Martine Jozef Sopoliga. Zdroj - archív J. S.
Riaditeľ Evanjelickej spojenej školy v Martine Jozef Sopoliga. Zdroj – archív J. S.

Ministerstvo školstva druhý rok po sebe zrušilo klasické maturity, ktoré nahradí spriemerovanie známok. Ak by bolo školstvo pre vládu prioritou, nemuselo sa to stať, hovorí riaditeľ Evanjelickej spojenej školy v Martine Jozef Sopoliga. Vláda podľa neho mohla minulý rok nechať stredné školy otvorené dlhšie. Školy mali takisto dostať oveľa viac peňazí na online vyučovanie.

Riaditeľ Sopoliga tvrdí tiež to, že školy už potrebujú čo najskôr vedieť, či sa prijímačky na stredné školy uskutočnia prezenčne. Žiaci aj školy sú preto v neistote. Ministerstvo školstva tvrdí, že rozhodnutia oznámi v najbližších týždňoch.

V rozhovore sa dočítate:

  • ako vyzerá tohtoročná maturita,
  • že na klasickú maturitu by sa mohli prísť pozrieť aj zamestnávatelia,
  • prečo bude zrušenie prijímacích skúšok pre školu obrovský problém.

Čo ste si povedali, keď ste sa dozvedeli, že aj tento rok sa maturita ruší? 

Ak sa to stane raz, človek to pochopí. Ale ak sa to stane druhýkrát, to už o niečom hovorí, asi sa bolo treba maturitám venovať viac. My sme boli pripravení maturity vykonať, či už prezenčne, alebo dištančne. Máme nastavený celkom dobrý systém komunikácie so žiakmi, majú pravidelné online vzdelávanie, rozvrh im v zásade beží podľa plánu. Majú pravidelný kontakt so školou, a preto by naši žiaci vedeli zvládnuť či už prezenčnú, alebo online maturitu.

O čom to hovorí, že už druhýkrát je maturita zrušená? 

Ministerstvo školstva tomu malo venovať viac pozornosti. Na druhej strane sú určite stredné školy, ktoré nemajú také možnosti ako my, aby sa pravidelne so žiakmi spájali. A preto možno len zadávajú domáce úlohy. Ak má ministerstvo dáta o tom, že takýchto škôl je väčšina, tak potom zrušenie maturity je výsledok.

Ministerstvo školstva dáta o stredoškolákoch nemá. Napríklad nevie, koľkí maturanti od februára nastúpili do školy prezenčne. 

To je zaujímavé, lebo my pravidelne vypĺňame formulár, v ktorom hlásime ministerstvu počet žiakov.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Rozhovory

Školstvo

Slovensko

Teraz najčítanejšie