Denník N

SMK, Most-Híd a Spolupatričnosť sa dohodli na spojení. Nová maďarská strana sa volá Aliancia – Maďari, národnosti, regióny

Oznámenie vzniku jednotnej maďarskej strany Aliancia - Szövetség v centrále SMK. Foto - TASR
Oznámenie vzniku jednotnej maďarskej strany Aliancia – Szövetség v centrále SMK. Foto – TASR

Predsedu novej strany bude nominovať SMK, predsedu republikovej strany Most-Híd a odborného podpredsedu Spolupatričnosť.

Vyše desaťročná rozpoltenosť maďarskej politickej scény na Slovensku sa môže skončiť. SMK, Most-Híd a Spolupatričnosť oznámili, že vytvárajú jednotnú maďarskú stranu s názvom Aliancia – Maďari, národnosti, regióny (v maďarčine: Szövetség – Magyarok, Nemzetiségek, Régiók).

Na definitívny vznik novej strany si ešte musíme počkať. Predseda SMK Krisztián Forró na spoločnej tlačovej besede predsedov troch strán v utorok povedal, že ďalší postup závisí od epidemickej situácie. Ak to situácia umožní, budú zbierať podpisy na registráciu novej strany, aby ich mohli predložiť na ministerstve vnútra. Ak to do leta možné nebude, tri strany sa zlúčia v strane Spolupatričnosť, ktorú by premenovali na Alianciu.

Spojenie ešte musia potvrdiť kongresy jednotlivých strán, aj ich konanie je závislé od vývoja pandémie.

Strany sa už dohodli na hlavných štrukturálnych otázkach. Predsedu Aliancie bude nominovať SMK, ktorá je momentálne najsilnejšia z troch strán. Most-Híd nominuje predsedu republikovej rady a najmenšia Spolupatričnosť dostane post odborného podpredsedu.

O konkrétnych menách ešte predsedovia nehovorili. Nepotvrdili ani to, že jednotlivé strany budú nominovať do riadiacich funkcií súčasných predsedov strán.

Nechýbali veľké slová o histórii

Dohoda troch strán prišla nečakane.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Maďarská aliancia

Slovensko

Teraz najčítanejšie