Denník N

Nič proti Levandulovej, ale ona dokázala aj iné veci. Hana Hegerová v desiatich pesničkách

Prvou asociáciou pri jej mene je pre väčšinu ľudí dueto so skladateľom Petrom Hapkom, ktoré malo premiéru v roku 1987 na albume Potměšilý host. To je úplne v poriadku, pretože bez debaty je to jej najznámejšia pesnička. Bez tohto „federálneho hitu“ sa nemôže zaobísť žiadny playlist Hany Hegerovej ani spomienka na ňu. Ale pri prechádzaní tvorby speváčky, ktorá sa dožila krásneho veku, zistíte, že zanechala aj iné zaujímavé skladby. Pripomeňme si desať z nich.

Celý album Potměšilý host je autorsky dielom dvojice Hapka – Horáček, no Hana Hegerová spolupracovala aj s inými výraznými hudobníkmi a textármi. Začalo sa to už v 60. rokoch, v pesničkách majstrov pesničkárov Suchého a Šlitra. Medzi prvými, ktoré spievala, boli tie, ktoré zneli v predstavení Zuzana není pro nikoho doma.

Šansoniérka, ktorá sa narodila v Bratislave a do Prahy sa presťahovala ako tridsiatnička, zažiarila v Semafore na vrchole prvej vlny jeho popularity. A ona sa stala jedným z jeho symbolov. Objavila sa v niekoľkých predstaveniach vrátane sfilmovaného skvostu Dobře placená procházka.

Keď v roku 1966 nakrútila televízia jej profil, dostal dosť výstižný názov Keď hviezda zostúpi. Vtedy divákov pustila bližšie k sebe – popri speve porozprávala napríklad o tom, ako pristupuje k pesničkám alebo ako sa jej spieva v češtine.

Okrem pôvodných piesní po celý život spievala aj prevzaté. Keď sa povie šansón, každému, kto pozná tento žáner, napadne Francúzsko a meno Edith Piaf. Hegerová mala už od 60. rokov v repertoári

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Hudba

Kultúra

Teraz najčítanejšie