Denník N

Unášaní: V skoršej súčasnosti

Foto - At Home Gallery
Foto – At Home Gallery

Synagóga šamorínskej At Home Gallery prezentuje do polovice mája dielo kanadskej dvojice Simona Vida – Jack Stanley, skúmajúce aj možnosti palimpsestu.

V prázdnom priestore sa nachádzajú dve postavy. Ona kreslí a on je ten, kto rozhoduje. Ona si kľakne pred veľký list papiera. Neustále kreslí pomocou ručne vyrobeného uhlíka z dreveného uhlia. On pozoruje, píše a pravidelne zasahuje, keď sa zdá, že kresba je už hotová. Niekedy počas kreslenia ju zastaví tak, že ju nehybne drží alebo unáša z miesta.

Projekt Unášaní: V skoršej súčasnosti je predstavením a inštaláciou, ktorá sa zameriava na živé kreslenie. Stredobodom spoločného projektu Simony Vida a Jacka Stanleyho je väzba k špecifickosti miesta, improvizácii a svedectvu. Dielo je koncipované ako neustále sa meniace tablo, ktoré aktivuje architektonický priestor, gestikulujúce telo, pozíciu obrazov, predmetov a zvuku – všetko, čo ho obklopuje. Umelci sa osobitne zaujímajú o to, ako sa kresba, pozorovanie a interpretácia rozširujú nad rámec samotnej kresby, ak je prezentovaná v mieste predstavenia.

Na výstave At Home Gallery umelecké duo preskúmalo myšlienku palimpsestu pomocou práce s jedným veľkým listom papiera. Použitie kúska papiera zvyšuje pominuteľnú kvalitu živého výkresu; núti umelcov a divákov, aby venovali pozornosť každej aktivite a znameniu, každej scéne, ktorá sa objaví a zmizne.

Keďže umelci v súčasnosti nemôžu pricestovať na Slovensko, prispôsobili svoj projekt a prezentujú ho vo forme videa. Projekt možno sledovať online, kým pandemická situácia nedovolí otvoriť galériu návštevníkom.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Vizuálne umenie

Kultúra

Teraz najčítanejšie