Denník N

Vychováva dcéru s partnerkou: Aj dnes som sa rozplakala, keď som si spomenula, za čo koaliční poslanci hlasovali s fašistami

Lucia Plaváková. Foto - Jakub Kováč
Lucia Plaváková. Foto – Jakub Kováč

Advokátka Lucia Plaváková s partnerkou vychováva trojročnú dcéru. Priznáva, že ona aj iné dúhové páry pre strach o vlastné deti zvažujú odchod zo Slovenska. „Z bytu mám 10 minút peši do krajiny, kde by naša dcéra mohla mať v rodnom liste zapísané dve mamy.“

Žijete v krajine, kde desiatky poslancov zahlasovali za fašistami navrhovanú novelu ústavy. Z jej dôvodovej správy vyplýva, že vás majú za deviantku, ktorá si nezaslúži byť matkou, lebo pre dieťa je to zvrátené prostredie, kde mu dokonca hrozí sexuálne zneužívanie. Vyskočila tak aj otázka, či vám nechcú odobrať vaše vlastné dieťa.

To, čo sa nedávno odohralo v parlamente, znamenalo pre ľudí ako ja naozaj ťažké chvíle. Musím priznať, že ma to priam zlomilo. Dlhodobo si uvedomujem, že situácia pre LGBTI ľudí nie je ružová, že postavenie dúhových párov na Slovensku je zlé, ale teraz sa to vyhrotilo do situácie, ktorá už prekročila všetky hranice.

Všimnite si, že viacerí poslanci a viaceré poslankyne OĽaNO a Sme rodina následne vôbec nevedeli jasne odpovedať na otázku, či nám naozaj chcú odoberať deti. To je niečo neuveriteľné. Ešte stále to nemám v sebe poriadne spracované a veľmi ma to ťaží.

A možno majú jasno v tom, že na deti nemáte nárok, len sú zbabelí vysloviť to nahlas. Dôvodová správa od fašistov bola formulovaná jasne, aj tak za to zahlasovali.

Nepochybujem o tom, že poslanci ĽSNS by s odoberaním detí z rodín problém vôbec nemali. O to horšie je, že sa k nim hlasovaním pridali mnohí poslanci OĽaNO a Sme rodina. Áno, veľmi dobre vedeli, za čo hlasujú. Ich neskoršie vyjadrenia boli len výhovorky a hľadanie únikových cestičiek. Je absurdné, čo urobili, a nijako ma nepresvedčia, tobôž po tom, čo všetko odznelo v pléne aj v dôvodovej správe, že to nebol úmysel.

Ako to vníma vaša partnerka, s ktorou vychovávate trojročnú dcéru?

Je to pre ňu veľmi zaťažujúce. Okamžite sme spolu začali premýšľať nad únikovými stratégiami pre prípad, že by sme museli zo Slovenska rýchlo odísť. Priznávam teda, že zo strachu premýšľame nad odchodom z krajiny, pričom nie sme jediní.

Posledné dni som sa o tom rozprávala s viacerými dúhovými rodinami. Premýšľajú rovnako ako my, to znamená, že si chystajú únikový plán a zo Slovenska by odišli, len čo by došlo k schváleniu takejto legislatívy. Oni ani my by sme neváhali ani sekundu, zbalili by sme kufre a išli preč.

Dúhové rodiny teda po tom, čo sa udialo, pociťujú reálny strach, že im Slovensko začne siahať na deti?

Áno, samozrejme, prežívame to veľmi intenzívne, veď za to hlasovalo 44 poslancov a poslankýň. Nejde o plané reči, nás to veľmi vážne ťaží. Priznám, že aj dnes ráno som sa doslova rozplakala, keď som si na to spomenula. Už len to, že desiatky poslancov pripustili tú myšlienku, udialo sa to najhoršie, čo sa vôbec dá rodičovi spraviť. Vie si niekto predstaviť, že by mu niekto bezdôvodne chcel vziať dieťa? Veď to je strašné.

Jednou z poslankýň, ktoré zahlasovali za návrh, je psychologička Katarína Hatráková. Na Facebooku ste jej napísali, že jej krok bol jednou z najväčších obludností, aké sa v parlamente udiali. Dodali ste, že ako psychologička a matka by mohla rozumieť tomu, čo je to strach o vlastné dieťa. Ak hlasovala podľa svojho svedomia, čím vás tak nahnevala?

Zaujímalo by ma, čo táto psychologička so svojimi postojmi k našej komunite radí ľuďom, ktorí za ňou prídu prosiť o radu, lebo nevedia, ako ďalej naložiť s tým, že patria do LGBTI komunity. Veď to je až nebezpečné. Šokuje ma, ako jedna psychologička dokáže šíriť a podporovať takéto myšlienky. Nedokážem si predstaviť, ako k takým ľuďom pristupuje v praxi, ale desí ma to.

Veď ona tým ľuďom môže extrémne ublížiť, zhoršiť ich situáciu. Mať nerešpektujúci prístup vo chvíli, keď ho človek potrebuje najviac, je to najhoršie. Na koho sa potom obrátia, keď zažijú takýto traumatizujúci zážitok? Budú po tomto veriť inej psychologičke, inému psychológovi?

Navyše u pani Hatrákovej nejde len o túto tému, ale aj o iné – čítala som jej vyjadrenia k umelému oplodneniu. Podsúvala tam čosi také, že deti počaté umelým oplodnením mávajú nejaké psychicky negatívne následky, depresie a podobne. Je nehorázne, aby vo svojej pozícii komunikovala čosi takéto.

Hatráková sa na Facebooku bránila, ako dúfa, že rovnako veľký záujem kritikov vzbudí aj inými témami, ktorým sa venuje, pričom sa týkajú väčšej časti národa. A ruší ju táto „disproporcionalita interesu nositeľov pravdy“.

To akože jej možné pozitívne kroky z budúcnosti, ktoré navyše nie sú isté, vymažú strašné chyby a hanbu z minulosti? Po tom, čo som jej napísala,

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Rozhovory

Slovensko

Teraz najčítanejšie