Denník N

Český hasič pomáha na JIS: Sú dni, keď radšej nechcem vedieť, či to tí pacienti prežili

Hasič Michal Giertl. Foto – Deník N/Ludvík Hradilek
Hasič Michal Giertl. Foto – Deník N/Ludvík Hradilek

„Keď príde doktor a pacientke povie, že ju uvedie do umelého spánku, krivka na monitore zrazu vyletí nahor, pretože sa jej zvýši tlak. Dostane jednoducho strach. Nedivím sa,“ vraví hasič Michal Giertl.

Od januára ako sanitár vypomáha na jednotke intenzívnej starostlivosti v nemocnici v západočeskom Sokolove. Priznáva, že sa nehlásil dobrovoľne, ale dnes sa už medzi lekármi a sestrami cíti ako doma.

Oproti svojej bežnej práci ho však frustruje bezmocnosť, ktorú každý deň na JIS pociťuje. „Vidím však svetlo na konci tunela. Inak by som to nemohol robiť,“ hovorí v rozhovore pre český Deník N.

Momentálne pomáhate na covidovej JIS ako sanitár. Prečo na vašej hasičskej stanici padla voľba práve na vás?

Je to podľa služobných rokov. Keď je nejaká úloha, väčšinou ju nemôžu robiť starší kolegovia, ktorí sú v službe dvadsať rokov a majú určitú odbornosť, zatiaľ čo ja slúžim len štyri roky. Radový hasič sa zastupuje ľahšie ako veliteľ družstva alebo chemik. Som tam služobne najmladší, preto to musím byť ja. Ide tu o určitú kolegialitu.

Hralo v tom rolu, že ste slobodný a bezdetný?

Určite to hralo rolu, nikto nechce nákazu zavliecť domov do rodiny. Výber sa začne tak, že veliteľ čaty dostane príkaz niekoho uvoľniť a urobí na zmene prieskum: „Hej, chlapci, kto by chcel ísť dobrovoľne?“ Keď sa nikto dobrovoľne neprihlási, niekoho vyberú, pretože sa to urobiť musí.

A vy ste sa hlásili?

Dobrovoľne nie. To hovorím úprimne.

Prečo nie?

Pretože som mal obavy z nákazy. Každý mal obavy. U mňa je ešte iný problém. Mal som strach o svoje zdravie, pretože som bol pred rokom na operácii srdca. Nevedel som, čo by

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Koronavírus

    Rozhovory

    Svet, Zdravie

    Teraz najčítanejšie