Denník N

Pokúšali ho, tak ich vystrieľal. Ďalší príbeh, v ktorom sa spájajú mizogýnia, rasizmus a stereotypizácia žien

Podobizeň Aarona Longa v policajnej správe po jeho zadržaní. Foto - TASR/AP
Podobizeň Aarona Longa v policajnej správe po jeho zadržaní. Foto – TASR/AP

Ženy ázijského pôvodu dodnes majú podľa prieskumov medzi Američanmi imidž tých, čo sa nevedia brániť, nepôjdu proti silnejšiemu, radšej budú trpieť.

Dvadsaťjedenročný Američan Robert Aaron Long v polovici tohto mesiaca zastrelil v atlantských masážnych salónoch a kúpeľoch osem ľudí, z toho šesť žien ázijského pôvodu. Long sa vraj snažil vyliečiť zo sexuálnej závislosti a masážne salóny, ktoré často navštevoval, považoval za miesta, kde sa nedá odolať pokušeniu. Jediným „riešením“ pre neho bolo „eliminovať“ ich – vrátane tam pracujúcich žien, ktoré považoval za prostitútky.

Hoci Long sa vo výpovedi priznal k tomu, že vraždy boli motivované jeho údajnou sexuálnou závislosťou (čo je samo osebe sporná diagnóza) narážajúcou na jeho hlboké kresťanské presvedčenie, nedajú sa vylúčiť ani iné pohnútky vrátane nenávisti voči ženám a špeciálne ženám ázijského pôvodu.

Americké aj svetové médiá útok spájajú s vlnou antiázijskej nenávisti a podobne sa vyjadrujú aj organizácie zastupujúce Američanov ázijského pôvodu. Útoky – online aj fyzické – na túto menšinu sa znásobili po tom, čo bývalý prezident Trump a niektorí ďalší začali označovať koronavírus za „čínsky vírus“ alebo slovnou hračkou „kung-flu“ (kombinácia pomenovania ázijského bojového umenia kung-fu a slova flu, teda chrípka).

Magazín New Yorker napísal, že v roku 2019 zaznamenali v šestnástich veľkých amerických mestách 49 rasovo motivovaných útokov na príslušníkov a príslušníčky ázijskej menšiny, kým minulý rok ich bolo 122.

Výskum Michiganskej univerzity zase na základe medializovaných (reálne sa ich deje zrejme viac) rasovo motivovaných útokov na ázijskú menšinu zistil, že 61 percent obetí tvorili ženy. Iný výskum uviedol 68 percent žien, čo znamená, že ázijské ženy majú šancu, že ich niekto napadne, 2,3-krát väčšiu ako muži.

Nie je to však len špecificky americký problém, CNN napríklad uvádza, že útoky voči ľuďom z Ázie považovaným za šíriteľov nákazy počas pandémie koronavírusu pribúdali aj v Británii, Španielsku či vo Francúzsku.

Ázijské „dračice“

Tí, čo sledovali šírenie nenávisti voči ázijskej menšine, hovoria, že útok v Atlante ich neprekvapil. Aj bez súčasnej vlny negatívnych nálad proti ľuďom ázijského pôvodu sú hlavne pôvodom ázijské Američanky terčom desaťročia trvajúcich predsudkov živených sprvu aj americkými zákonmi a neskôr aj popkultúrou.

Tieto ženy sú často hypersexualizované, zobrazované ako exotické osudové ženy, nehanebné sexuálne dračice alebo na druhej strane submisívne, poslušné bytosti pripravené kedykoľvek vyhovieť mužským túžbam. Aj v pornografickej produkcii, ktorú Long sústavne sledoval, sú ázijské ženy častejšie vystavované rôznym násilným a ponižujúcim praktikám a napríklad aj viac účinkujú v scénach zobrazujúcich znásilnenie.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Komentáre

Teraz najčítanejšie