Denník N

Ľudovít 14. namiesto XIV.? Parížske múzeum chce byť prístupnejšie pre návštevníkov

Návštevníci si pozerajú maľby počas znovuotvorenia múzea Louvre v Paríži 6. júla 2020. Foto - tasr/ap
Návštevníci si pozerajú maľby počas znovuotvorenia múzea Louvre v Paríži 6. júla 2020. Foto – tasr/ap

Po štyroch rokoch rekonštrukcie chce múzeum Carnavalet prilákať publikum na zrozumiteľnejší obsah. Nie všetci vedia čítať rímske číslice, obhajuje svoj zámer.

V jeho zbierkach je posledný príkaz panovníka Ľudovíta XVI. Vydal ho pred pádom monarchie v roku 1792 a žiadal v ňom, aby švajčiarska garda zložila zbrane pred revolucionármi. Tento dokument má vo svojich zbierkach parížske múzeum Carnavalet, ktoré sa po štyroch rokoch rekonštrukcie chystá na znovuotvorenie.

Namiesto toho však musí vysvetľovať iné veci. Otriasa ním totiž kritika za to, že nahradí rímske číslovky arabskými.

Pôvodný text „Ľudovít XVI. žil v XVIII. storočí“ by sa mal zmeniť na „Ľudovít 16. žil v 18. storočí“. Aspoň to tvrdia odporcovia tohto plánu. Nie je to však celkom tak.

Vedenie múzea, ktoré sa zameriava na parížsku históriu, plánovanú zmenu v označeniach obhajuje. Nebude však taká výrazná. Múzeum Carnavalet zámer odôvodňuje tým, že rímske číslice sú už pre mnohých návštevníkov nezrozumiteľné.

„Bude to prínosné pre handicapovaných ľudí, a to mentálne aj fyzicky. Pomôže to aj tým, ktorí chcú informácie trochu zjednodušiť,“ cituje agentúra AFP Noémie Giardovú z múzea.

Používanie rímskych číslic takisto obmedzilo múzeum Louvre, ktoré ich v roku 2015 nahradilo arabskými pri

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Svet

Teraz najčítanejšie