Denník N

Pochváľ Igora, zachrániš svet

Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Aj na detskom ihrisku sa dá hrať len s tými deťmi, ktoré sú schopné sebareflexie.

Autor je spisovateľ 

Pochváľ Igora, zachrániš svet.

Ten náš slovenský, prinajmenšom. Nežartujem. Bohužiaľ. Neviem, za čo by som ho šiel akurát teraz chváliť, ale možno je to len tým, že sa málo snažím. Veď nikomu sa na premiérskom poste za taký krátky čas nepodarilo postaviť toľko ľudí proti sebe ako jemu. Mečiar, Fico a Pellegrini pôsobili na úrade vlády oveľa dlhšie, príčetnému človeku sa pre ich reči a skutky neraz ježili všetky chlpy na tele, no mňa osobne toľkokrát nerozčúlili ani dohromady, koľkokrát sa to podarilo Igorovi Matovičovi za jeden jediný rok. Sú to prvenstvá, ale sú to výkony hodné chvály?

Lebo nerozzúr sa, ak ti premiér pripomína pouličného predavača dáždnikov a náramkových hodiniek, akí sa zvyknú z ničoho nič vynoriť z podchodov veľkomiest, len čo začne pršať. „Wanna’u’ambrella?“ otrčia vám pod nos hneď päť parazólov na jedno použitie. Neprosím, ďakujem, odpoviete zdvorilo. Nie preto, že rád moknete, ale preto, že je to aušus. „Wanna’u’watch?“ opáči pouličná vtierka bez váhania vzápätí a pod nos vám strčí šmejd, čo sa tvári ako rolexky.

Igor Matovič takto handluje so zázračnými riešeniami. V každej situácii, v ktorej sa za rok svojho pôsobenia v úrade vyskytol, mu menej nápadné než bombastické riešenie nebolo dosť dobré. Budeme najlepšou vládou, akú Slovensko kedy malo, povedal bezprostredne po voľbách. Mám atómovú bombu na tú hnusobu, triumfálne volal, keď vynašiel plošné buzerovanie obyvateľstva.

Dobre bude, odkázal nám premiér vo chvíli, keď demisiu podával piaty či šiesty minister jeho vlády. A jeho najvernejší koaličný spolupáchateľ mu práve odkázal, že mu dáva týždeň na vyriešenie vládnej krízy. Pil som v tej chvíli kávu, hrýzol keks, skoro mi zabehlo.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Igor Matovič

Komentáre

Teraz najčítanejšie