Denník N

1991: rok, keď prišla Nirvana. Príbeh jednej revolúcie a čo z nej zostalo po tridsiatich rokoch

Slávny album Nevermind vyšiel pred tridsiatimi rokmi.

Prinášame seriál o hudobnom roku 1991.

„Kapela si užíva najviac tesne predtým, než sa preslávi,“ vyhlásil Kurt Cobain. Nirvana sa mala najlepšie v auguste 1991 počas spoločného turné so skupinou Sonic Youth, ktoré hrali v Európe.

Dva sladké letné týždne boli nabité zvláštnou a neopakovateľnou energiou. Predvídať to síce nepredvídal nikto, ale všetci cítili, že niečo visí vo vzduchu. Na spadnutie bola hudobná revolúcia 90. rokov. Nič ju nevystihuje lepšie ako názov filmu, ktorý turné zdokumentoval. 1991: The Year Punk Broke. Keď punkrock prerazil do stredného prúdu.

Nirvana nie je hviezdou turné, väčšina publika o trojici zo Seattlu nepočula. Predskakujú Sonic Youth, ale starší kolegovia ich majú za seberovných.

Kurt Cobain, Krist Novoselic a Dave Grohl predtým v Európe už koncertovali. Lenže nie pre desaťtisícové davy. Hrajú skladby z prelomovej nahrávky Nevermind, ktorá je nahratá a (na druhýkrát) zmixovaná. Oficiálne vyjde až na konci septembra, ale medzi fanúšikmi kolujú skúšobné nahrávky. Publikum reaguje so spontánnym nadšením.

Z undergroundu Nirvana vedome zamierila na výslnie, keď po štyroch rokoch existencie opustila malý label Sub Pop, aby sa upísala sa veľkej značke Geffen (patriacej pod vôbec najväčšie vydavateľstvo Universal). Svoj druhý štúdiový album nahrali v losangeleskom štúdiu Sound City, kde garážovú surovosť učesal producent Butch Vig, aby bola prijateľná pre rádiá. Skupina bola počas nahrávania nervózna a uvoľňovala sa alkoholom. Basgitaristu Krista Novoselica zatkli za jazdu autom v opitosti.

Len dva dni po nakrúcaní klipu Smells Like Teen Spirit, ktorý si zvolila za singel namiesto skladby Lithium, vyráža Nirvana na európske turné.

Tam z nich stres a nervozita opadli. Užívajú si bezstarostnú náladu ako na prázdninách a stvárajú presne to, čo si myslia, že sa očakáva od rockových superhviezd: ohadzujú sa v zákulisí občerstvením. Cobain koketuje s heroínom, no ešte nie je závislý.

Boli to posledné šťastné chvíle kapely pred tým, než sa kamarátom odcudzil a uzavrel sa do seba. Na turné sa zoznámil s Courtney Love. A keď si na festivale v Readingu zaspieval s obľúbenými The Vaselines, označil to za „najkrajší moment života“.

Punk je späť

Legenda hovorí, že slogan „Year Punk Broke“ napadol režisérovi Daveovi Markeymu v hotelovej izbe po náročnom zaoceánskom lete, keď bojoval s nespavosťou a prepínal televízne kanály. Na MTV Europe natrafil na scénu, ako kapela Mötley Crüe spieva pre štadión coververziu punkovej hymny Anarchy in the UK. Docvaklo mu, že sa niečo deje. „Punkrock existoval dlhé roky v undergrounde. Teraz to vyzeralo, že konečne došlo k tomu, že ho prijala a strávila popkultúra,“ spomínal režisér.

Zdalo sa, že sa vracia punkový rok 1977, a singel Smells Like Teen Spirit novinári označili ako „Anarchy in The UK pre 90. roky“. Grungeová horúčka však bola prudká a popmusic zaskočila spôsobom, o akom Sex Pistols nesnívali.

Keď sa v septembri Nirvana vrátila z turné, nechcela uveriť, ako dobre sa album Nevermind predáva. Dostali zaň minimálnu zálohu (vydavateľ počítal s tým, že sa predá 50-tisíc kusov), takže Cobain nemal z čoho platiť nájomné za byt. Prespával

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

1991 - rok v hudbe

Hudba

Kultúra

Teraz najčítanejšie