Denník N

Plánujete romantický víkend? Máme 5 tipov, kam ísť na rande v Košiciach

Košice sú vychýrenou destináciou pre dvojice, ktoré chcú na pár dní zmeniť vzduch, oddýchnuť si a zároveň spoločne objavovať nové zákutia a zdieľať nové zážitky.

Ak už pred sebou vidíte koniec lockdownu a plánujete prvý romantický výlet po uvoľnení opatrení, odporúčame vám zobrať svoju polovičku do Košíc na aspoň jedno z týchto rande.

Sicílske ráno na Dominikánskom námestí

Rande neznamená vždy len večerné stretnutie pod rúškom tajomna. Ukážkovým príkladom sú slnečné sobotné rána na Dominikánskom námestí, ku ktorému vás navedie najvyššia kostolná veža v meste.

Sadnite si na kávu vo vychýrenej kaviarni San Domenico a zblízka sledujte miestne babičky a predajcov ovocia a zeleniny na obľúbenom trhu na „Domine“. Slnko, domáce cestoviny, marhuľové džemy, maďarské melóny. Farby, chute, láska – zoznámte sa s Košicami.

Ak náhodou pri tom všetkom vyhladnete, taliansku atmosféru trhoviska vymeňte za japonské Koshi Sushi alebo pivovar Golem s pražským nádychom, takmer 20-ročnou históriou a široko-ďaleko najlepším nakladaným hermelínom.

Barčiansky park a labutie jazero bez Čajkovského

Niekedy to chce aj trochu klasickej romantiky. Nalaďte sa, sviatočne sa oblečte a spoznajte mestskú časť Barca a jej bizarnosti – večne zaliate podzemné schodisko, známe ako košické metro, či strieborného Jána Pavla II. pred električkovým depom.

Hlavným bodom programu je prechádzka Barčianskym parkom, kde môžete pokojne stráviť celý deň meditáciou, hraním frisbee, cvičením jogy alebo rozjímaním nad životnými múdrosťami pod korunami chránených stromov.

Poobede sa môžete pustiť aj do kŕmenia labutích mláďat v priľahlom jazierku, ktoré sa v kŕdli presúvajú z jednej strany na druhú. Niektoré vám budú steblá trávy doslova zobať z ruky, ale treba na ne ísť pomaly a nežne.

Betón a zapadajúce slnko na Miami

Predstavte si večer v teplotnej škále od 15 do 25 °C. Nápady na niečo originálne sa vám minuli, na buržoáznu večeru na Hlavnej sa necítite. Prahnete po netradičnej alternatíve – po rande ako z filmu, na ktoré len tak nezabudnete.

Zájdite si na bicykloch alebo električkou na sídlisko Nad jazerom a vystúpte na zastávke Levočská. Košické jazero žije najmä vďaka Trixen: Wake & Ski Parku, kde môžete celé popoludnia sledovať, ako sa predvádzajú miestni športovci.

Romantika sa tu dá dosiahnuť pomerne jednoducho. Spravíte si piknik na výbežkovom polostrovčeku s lavičkami, zasnene pozorujte drsné paneláky a červenkasté plamene zapadajúceho slnka na hladine jazera a máte pocit, že ste sa teleportovali z Košíc do Miami. Pozorujte kačky, sčerené vlny a debatujte, až kým vám hviezdy nepripomenú pokročilú hodinu a čas vrátiť sa do centra.

Najbližšie si zoberte na noc do Košíc bicykel a spoznajte mesto týmito trasami.

Ak máte guráž, môžete sa pridať k lokálnym otužilcom z klubu Košické tulene alebo poklábosiť so štamgastmi v Hostinci Splav, v rodinnom podniku U Taťka alebo v Pohostinstve Pláž.

Súkromná prehliadka centra po stopách židovských pamiatok

Potulky po centre môžete spojiť s odkrývaním lokálnej histórie. Spravte si súkromnú prehliadku židovských pamiatok a ponorte sa do dialógov o témach, ktoré v nás cibria súcit a nastavujú zrkadlo našej empatii.

Prechádzku začnite rannou kávou z kaviarne Kávy sveta na Hlavnej ulici a vyberte sa podchodom na Zvonársku, ktorý v minulosti tvoril akúsi bránu do židovskej obce. Dnes je tu zaoblená tichá ulica, uprostred ktorej tróni ortodoxná synagóga v maurskom štýle – nevyužívaná a zvnútra pomerne rozsiahlo poškodená.

Približne po piatich minútach chôdze natrafíte na Puškinovej ulici na ďalšiu synagógu, ktorá (podobne ako iné ružové budovy v Košiciach) pochádza z dielne architekta Ľudovíta Oelschlägera, známeho aj ako košický Gaudí.

Skúste si vopred dohodnúť prehliadku tejto zrekonštruovanej budovy aj vedľajšej Galérie Ľudovíta Felda, umelca, ktorému sa podarilo vrátiť do Košíc z Osvienčimu. Zatají sa vám dych pri pohľade na hviezdnatú kupolu a pôvodný nápis na stene napísaný ľuďmi, ktorí sa tu v roku 1944 schovávali pred deportáciou.

Nočný lesný zostup z vyhliadkovej veže Hradová

Padli prvé večerné tiene, centrum už ste preskúmali a radi by ste objavili aj ďalšie časti mesta? Ideálny čas vydať sa na dobrodružný večer autobusom 29 až na zastávku Vyhliadková veža.

Nemusíte sa báť. Uprostred lesa nájdete osvetlenú aleju, ktorá sa vinie k pozostatkom Košického hradu. Aj keď sú to dnes už len ruiny, nad hradom sa nachádza slávna vyhliadková veža Hradová. Z výšky 466 m n. m. si užijete pohľad na celé mesto, najvzdialenejšie kopce dokonca siahajú za hranice krajiny a Slanských vrchov.

Vyfoťte sa samospúšťou, štrngnite si a užite si intímne debaty uprostred ticha. Naspäť do mesta sa prejdite lesnou cestičkou a výhľad vás bude sprevádzať do posledných krokov na sídlisko Podhradová. Z nočného výstupu vám ostane v spomienkach smiech, vôňa lesa a neobyčajné nazretie pod povrch mesta.

Autor: Andrea Petrovčinová pre Visit Košice

Realizované s finančnou podporou Ministerstva dopravy a výstavby Slovenskej republiky.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Košice

Kultúra, Slovensko

Teraz najčítanejšie