Denník N

Vedec Celec o AstraZenece: Dajte sa zaočkovať, vakcína je bezpečná, neváhajte ani sekundu

Ilustračné foto – TASR/AP
Ilustračné foto – TASR/AP

Sumár najnovšieho diania okolo vakcíny od AstraZenecy.

Z 20 miliónov podaných vakcín od AstraZenecy sa podľa údajov Európskej liekovej agentúry (EMA) z 18. marca 2021 vyskytli krvné zrazeniny v 25 prípadoch.

Hoci medzi nimi môže existovať súvislosť, zatiaľ sa nepotvrdila. Výskyt zrazenín u očkovaných ľudí nie je vyšší než u bežnej nezaočkovanej populácie.

Liekové agentúry, vedci a lekári sa zhodujú, že výhody očkovania vakcínou od AstraZenecy rádovo prevyšujú možné riziká, ktoré sú spojené s jej podaním.

Nebudeme jesť?

Aj keby bola pravda, že AstraZeneca spôsobuje krvné zrazeniny – hoci také dôkazy v tejto chvíli nemáme –, potom to znamená, že riziko vzniku krvnej zrazeniny pripadá na 1 osobu z 800-tisíc očkovaných (25 prípadov z 20 miliónov).

To znamená, že pravdepodobnosť vzniku trombózy (za predpokladu, že ju vakcína spôsobuje) je 0,000125 percenta. Porovnajte to so smrtnosťou na covid u nás, ktorá sa pohybuje na úrovni jedného až dvoch percent.

„Rozumiem tomu, že ľudia môžu mať obavy, ale porovnávať riziká a pravdepodobnosti by sme sa mali naučiť už na základnej škole,“ hovorí Peter Celec. „Aj keď idem k lekárovi, môže ma prejsť auto, ale to neznamená, že k lekárovi z toho dôvodu nepôjdem,“ dodal Celec. Vedec je patofyziológ a molekulárny biológ a pôsobí ako prednosta Ústavu molekulárnej biomedicíny Lekárskej fakulty UK v Bratislave.

Vaxinátor pred istým časom napísal, že ak by sme vedľajšie účinky po očkovaní nafukovali rovnako ako možné komplikácie spojené s konzumáciou jedla,

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Koronavírus

    Očkovanie proti koronavírusu

    Veda, Zdravie

    Teraz najčítanejšie