Denník N

Prečo sa ešte nemôžu stretávať ani zaočkovaní? A je morálne, aby sme im už uvoľnili pravidlá?

Ilustračné foto N - Vladimír Šimíček
Ilustračné foto N – Vladimír Šimíček

Viac ako 250-tisíc ľudí už dostalo obe dávky vakcíny, a tak sa čoraz viac pýtajú, či sa môžu správať inak a či musia dodržiavať všetky opatrenia.

Môžem zaviezť deti na víkend k starým rodičom, keď sú už zaočkovaní? Musím nosiť respirátor, keď už mám obe dávky vakcíny?

A pustia po roku za zaočkovanými seniormi návštevy, keď sú napríklad už aj ich deti zaočkované?

So zvyšujúcim sa počtom očkovaných rastie aj počet otázok, či by sa pre nich mali uvoľniť pravidlá.

Celkovo je na Slovensku zaočkovaných druhou dávkou viac ako 250-tisíc ľudí. Vakcínou sú chránení až po 14 dňoch od podania druhej dávky. Už dnes majú očkovaní výnimku z testovania – nepotrebujú test do práce či na poštu a do banky.

Najpoctivejšia odpoveď je, že ešte treba na uvoľňovanie počkať. Oplatí sa však detailnejšie pozrieť na to, ako na tom sú zaočkovaní a či k nim máme pristupovať inak ako k ostatným.

Bezpečný by mohol byť kontakt očkovaného s očkovaným

O očkovaní a jeho efekte dnes nemáme dostatok informácií. Nevieme ešte spoľahlivo povedať, nakoľko nás vakcíny chránia pred infekciou. „Vieme, že nás určite chránia pred ťažkým priebehom a úmrtím. Aká je však ich ochrana pred samotnou možnosťou infikovať sa a eventuálne nakaziť niekoho iného, to je stále predmetom výskumu,“ hovorí Peter Visolajský, lekár z Fakultnej nemocnice v Nitre a bývalý člen permanentného krízového štábu.

Aj na Slovensku sa už vyskytli prípady,

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Slovensko

Teraz najčítanejšie