Denník N

Vysvetľujeme: Prečo by sme AstraZenecu nemali odmietať?

Ilustračné foto - TASR/AP
Ilustračné foto – TASR/AP

Vysvetľujeme je newsletter Denníka N pre mladých, ktorí nemusia rozumieť tomu, čo sa okolo nich deje, a pre rodičov, ktorí nemusia vedieť, ako sa o tom s nimi rozprávať. Vždy vo štvrtok v ňom rozoberáme jednu dôležitú spoločenskú tému.

Správu vybral a vysvetlil Tomáš Čorej 

Mnohí sa boja zbytočne

Bola to len jedna reportáž, ale mala obrovský vplyv. RTVS 12. marca dala do súvisu tragickú smrť 38-ročnej učiteľky a očkovanie AstraZenecou.

Pitva nepreukázala žiadny súvis medzi smrťou a očkovaním, ale správa spôsobila u množstva divákov pochybnosti. To všetko len znásobilo neistotu, ku ktorej nešťastným vyjadrením prispel premiér Igor Matovič, ale svojím správaním aj samotná AstraZeneca.

Potom sa pridali zistenia nórskych vedcov, že britsko-švédska vakcína môže viesť k vzácnym prípadom trombózy. Mnohí ľudia sa jej teraz boja.

V tomto texte vysvetľujeme, prečo by sme AstraZenecu nemali odmietať. Ako veľmi je účinná? Prečo je taká dôležitá? A je bezpečná aj pre vašich rodičov a starých rodičov?

Štatistika nepustí. Keď sa v médiách objavili informácie o vážnych prípadoch krvných zrazenín po očkovaní AstraZenecou, trinásť európskych krajín ju na chvíľu prestalo podávať. Lenže mnohí túto správu interpretovali nesprávne.

Viacerým ľuďom unikla dôležitá informácia, že nie všetky štáty

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Očkovanie proti koronavírusu

Vysvetľujeme

Slovensko

Teraz najčítanejšie