Denník N

Týždeň v práve Rada Procházku: Príbeh hračiek v štyroch dejstvách

Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

1. Úvod (expozícia). 2. Zápletka (kolízia). 3. Vyvrcholenie (kríza). 4. Dejový obrat (peripetia) + metaprávny exkurz týždňa.

Čerstvé udalosti z oblasti práva komentuje ústavný právnik a bývalý poslanec NR SR Radoslav Procházka

1. Úvod (expozícia)

V dnešnej situácii sú právne možnosti determinované politickými dohodami viac než vice versa. Akoby právo nebolo nádobou, do ktorej sa politika musí zmestiť, ale naopak, jej sa musí prispôsobiť tvar právnych nástrojov.

Skúsme dva príklady na porovnanie. V prvom scenári bude štvorkoalícia pokračovať, zásadná rekonštrukcia vlády bude vyzerať tak, že si akurát Heger s Matovičom vymenia miesta a pred hlavu štátu príde nový premiér s rovnakou väčšinou, akú má vláda teraz.

Formálnoprávne môže prezidentka vymenovať aj iný kabinet, ale takému jej rozhodnutiu by chýbala akákoľvek politická legitimita. To sa netýka len vlády ako celku, ale aj návrhov na jednotlivých ministrov. Obsah menovacieho práva prezidentky sa jednoducho prispôsobí dohode reálnej väčšiny.

V druhom scenári zostane vláda bez SaS a nový premiér sa do paláca dostaví s podporou tesnej väčšiny. Hlava štátu sa môže samej seba spýtať: ‚Nebude do troch dní či do troch týždňov z tej sedemdesiatšestky ledva sedemdesiatka? Mám menovať vládu, ktorá nemá stabilnú väčšinu v parlamente? Fakt som povinná akceptovať každé meno, ktoré mi predložia? No nie som, už len preto nie, že tú povinnosť nemali ani prezidenti predo mnou.‘ Rozsah jej oprávnenia bude opäť závisieť od kvality politickej dohody, ktorú dostane na posúdenie.

A ono to tak má byť. Právo nie je len súborom noriem, ale aj reflexiou metaprávnych reálií. Je kodifikáciou kolektívneho vedomia aj podvedomia. Zvnútra je to umelecké remeslo, zvonku objekt kultúrnej antropológie. Medzi politikou a právom je asi taký rozdiel ako medzi slohovým zadaním a diktátom. Ten istý predmet, iná úloha.

Takže prípadná výčitka, že dnes tu bude viac politiky ako práva, sedí len sčasti. Ale áno, učiníme jej zadosť.


2. Zápletka (kolízia)

Je zrejmé, že pre niektorých koaličných partnerov je akákoľvek cena za odchod Igora Matoviča z funkcie premiéra dosť nízka na to,

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Týždeň v práve Rada Procházku

Komentáre

Teraz najčítanejšie