Denník N

Kočner mal v mobile aj šéfa prieskumného oddelenia generálnej prokuratúry Doricu

Igor Dorica. Foto N
Igor Dorica. Foto N

Podľa Threemy bol Dorica v kontakte aj s prokurátorom Bystríkom Palovičom. Dorica to odmieta.

Keď prišiel generálny prokurátor Maroš Žilinka minulý týždeň vysvetľovať parlamentnému výboru pre obranu a bezpečnosť kauzu únosu vietnamského občana slovenským vládnym špeciálom, nebol na to sám. Zobral so sebou aj šéfa prieskumného oddelenia generálnej prokuratúry Igora Doricu.

Ten na seba pritiahol pozornosť po skončení výboru, keď nový generálny prokurátor utekal pred novinármi bez toho, že by odpovedal na ich otázky. Doplatil na to práve Dorica. Žilinka naňho zabudol, zabuchol pred ním dvere a vymkol ho tak pred garážou Národnej rady. Práve Dorica bol zrejme tým, kto skúmal celý spis únosu a pripravoval Žilinkovi podklady.

Vystúpenie generálneho prokurátora pred poslancami ignorovalo zásadné dôkazy, napríklad výpovede policajtov, ktorí videli, ako uneseného Trinh Xuan Thana vlečú do lietadla. Žilinka závery prieskumu prezentoval tak, že unesený možno ani nebol na Slovensku. To je v priamom rozpore s tým, čo zistili vyšetrovatelia, ktorí stále vedú trestné stíhanie vo veci pre obmedzovanie osobnej slobody.

Pomohli aj Jankovskej

Bolo to aj prieskumné oddelenie generálnej prokuratúry, ktoré napríklad pripravilo stanovisko pre bývalú šéfku generálnej prokuratúry Vieru Kováčikovú o tom, že štátna tajomníčka ministerstva spravodlivosti za Smer Monika Jankovská nemusela spáchať trestný čin korupcie ako verejný činiteľ a mohlo ísť len o nepriamu korupciu, kde je výrazne nižšia sadzba.

„Tieto rozhodnutia pripravuje prieskumné oddelenie generálnej prokuratúry,” vysvetľovala vlani Kováčiková s tým, že sa so stanoviskom plne stotožnila.

Denník N zistil, že existuje podozrenie, že aj vedúci prieskumného oddelenia Dorica mohol patriť do okruhu známych Mariana Kočnera, s ktorými komunikoval na generálnej prokuratúre.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Marian Kočner

Maroš Žilinka

Únos vietnamského občana

Slovensko

Teraz najčítanejšie