Denník N

Tri veci, ktoré treba na Slovensku zmeniť, aby sa takáto kríza neopakovala 

Je nutné, aby sa slovenská pravica ideovo obnovila a prispôsobila dobe, rovnako treba opustiť účtovnícku mentalitu, že čo je lacné, je aj dobré.

Autor je historik a politológ,
Graduate Institute for International and Development Studies, Ženeva/Viedenská univerzita

Cieľom tohto článku nie je hľadať vinníkov. Skôr by som chcel pomenovať príčiny a zároveň predostrieť možnosti, ako predísť tomu, aby sa Slovensko v rovnakej či podobnej situácii neocitlo opäť.

Súčasný marazmus je, samozrejme, výsledkom činov a krokov konkrétnych jednotlivcov, pričom posúdenie ich psychickej spôsobilosti už rád prenechám iným. Tu by som azda len dodal, že spoločnosť sa už momentálne nachádza v takom mentálnom a neurotickom kŕči, že taktná psychiatrizácia verejného života skutočne nikomu uškodiť nemôže. Práve naopak, môže byť veľmi nápomocná pri vyriešení existujúcich problémov. Odhliadnuc od individuálnej roviny, prebiehajúca kríza upriamuje pozornosť na tri štrukturálne faktory, ktoré nemožno ignorovať, ak chce byť Slovensko z dlhodobého hľadiska úspešné.

Prvým faktorom je silný partikularizmus na stredopravej strane politického spektra. Pritom, ak by v lete 2019 došlo jednorazovo k sformovaniu široko koncipovanej stredovej trojkoalície PS/Spolu a Za ľudí, s ktorou chcel veľmi správne spolupracovať Alojz Hlina, dnešná situácia by s najväčšou pravdepodobnosťou ani nevznikla. Samozrejme, covid by tu bol tak či onak. Lenže politická mapa by vyzerala inak a Igor Matovič by bol vďačný aj za ten post vicepremiéra. Pravda, ak by sa mu vôbec nejaký ušiel, lebo percentá v lete 2019 nemal, pričom ďalšie by pri existencii silnej programovej alternatívy s najväčšou pravdepodobnosťou ani nezískal.

Lenže v predvolebnom čase bolo toľko sebaistých kandidátov na premiérov a ministrov, až som sa čudoval, kde ich ten bájny „súdruh Žinčica“ pobral. No ale pri súčasnom tempe demisií a potenciálnej inflácii vládnych funkcií sa napokon možno ujde každému…

Lekcia je teda zrejmá: keď už aj stredopravé prúdy nesplynú do jednej strany, treba, aby pred voľbami čo najtesnejšie spolupracovali. Inak na tom stratia všetci.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Hegerova vláda

Komentáre

Teraz najčítanejšie