Denník N

Je to na smiech. Chápem to. Pocíti to vo voľbách. Ako berú Nórky premiérku, ktorá porušila vlastné pravidlá na oslave narodenín

Som z toho smutná, povedala premiérka Nórska Erna Solbergová, keď zistila, že porušil svoje vlastné pravidlá lockdownu na svojej narodeninovej oslave. Foto - TASR/AP
Som z toho smutná, povedala premiérka Nórska Erna Solbergová, keď zistila, že porušil svoje vlastné pravidlá lockdownu na svojej narodeninovej oslave. Foto – TASR/AP

Nórska premiérka Erna Solbergová zorganizovala suši párty na oslavu svojich 60. narodenín, keď sa situácia v krajine začala zhoršovať. Napriek tomuto prehrešku sú Nóri spokojní s tým, ako jej vláda zvláda pandemickú krízu.

Škandinávia je známa svojou vysokou politickou kultúrou. Napriek tomu sú dlhodobé opatrenia proti šíreniu koronavírusu niekedy zaťažkávacou skúškou aj pre skúsených politikov v severských krajinách.

Jedným takým zlyhaním si prešla nórska premiérka Erna Solbergová, keď neodolala a na oslavu svojich 60. narodenín zorganizovala spoločnú večeru pre 13 ľudí v reštaurácii v lyžiarskom stredisku a na ďalší deň zase suši párty pre 14 ľudí v prenajatom byte.

Pravidlá platia v Nórsku pre každého

Vládne nariadenia pritom neumožňovali stretávanie viac ako desiatich ľudí. Porušenie opatrení okamžite začala riešiť nórska polícia.

„Pre každého platia v Nórsku rovnaké zákony,“ komentoval to šéf miestnej polície Oyvind Aas pre Financial Times, podľa ktorých sa vyšetrovanie najpravdepodobnejšie skončí pokutou.

Viacerých Nórok a jednej Slovenky žijúcej v tejto škandinávskej krajine sme sa pýtali, ako berú premiérkinu chybu, či vláda podľa nich pandémiu zvláda a ako sa zmenil ich život.

Rodinnú oslavu Solbergová

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Koronavírus

    Očkovanie proti koronavírusu

    Svet

    Teraz najčítanejšie