Denník N

Prvorepublikový návod na riešenie vládnej krízy

Milan Hodža - archív reprofoto TASR
Milan Hodža – archív reprofoto TASR

Súčasní politici by sa na svojich predchodcov nemuseli odvolávať iba počas výročí. Napríklad Milan Hodža v roku 1937 ukázal, ako sa dá vážna vládna kríza vyriešiť rýchlo, elegantne a ústavne.

Autor je historik, Historický ústav SAV

V posledných dňoch vyzerala situácia na slovenskej politickej scéne ako preteky v tom, ktorá strana podá v priebehu pár dní viac demisií ministrov vlády. História nám pritom ukazuje, že vládna kríza sa dá elegantne vyriešiť už za štyri dni.

Vo svojej minulosti nájdeme hneď niekoľko zvláštnych demisií vládnych kabinetov. Rekonštrukciami vlád uprostred funkčného obdobia a častými zmenami na poste premiéra a ministrov sa do histórie zapísala predovšetkým prvá Československá republika.

Počas funkčného obdobia parlamentu tu napríklad v roku 1922 vystriedal na čele vlády agrárnik Antonín Švehla oficiálne nestraníka, ale s pevnými väzbami na ľavicu a budúceho národného socialistu Edvarda Beneša. V roku 1932 došlo po zmene vnútrostraníckych pomerov na premiérskom poste zasa k rošáde medzi agrárnickými straníckymi kolegami Františkom Udržalom a Janom Malypetrom.

Zrejme najbizarnejšia demisia vládneho kabinetu a vymenovanie novej vlády však prebehli počas krátkych štyroch dní v júli 1937, keď bol československým premiérom slovenský agrárnik Milan Hodža.

V priebehu tejto vládnej krízy sa ocitol medzi dvoma mlynskými kameňmi. Tlačilo naňho

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Hegerova vláda

Komentáre

Teraz najčítanejšie