Denník N

Desať nových tipov, čo pozerať koncom marca na Netflixe, v HBO a v ďalších online službách

Q: V oku búrky (HBO)
Q: V oku búrky (HBO)

Q: V oku búrky (HBO)

Konšpiračnej sekte QAnon stačili tri roky. Príspevky o „hlbokom štáte“ a sprisahaní elít – pedofilných liberálnych satanistov – začal cez Twitter rozširovať anonym s prezývkou Q počas roka 2018. Texty boli naliehavé, ale dostatočne zahmlené na to, aby našli množstvo odhodlaných vykladačov, ktorí sa pustili do lúštenia šifier.

O tri roky sa svet neveriacky prizerá tomu, ako ozbrojení prívrženci antisystému vtrhnú do Kapitolu a zamiešajú kartami americkej politiky.

Šesťdielny dokument vznikal ešte pred útokom, nie je to narýchlo spichnutá senzácia, a má šťastie, že téma rezonuje. Čo neznamená, že nemá rezervy.

Nie je žiadna chyba, že nám QAnon predstavujú prívrženci zvnútra komunity a ľudia, ktorí stoja za jej úspechom, ako Frederick Brennan, zakladateľ fóra 8chan, kde bujnejú názory extrémistov pod pláštikom bezbrehej internetovej slobody slova.

Seriál nemá takú vypiplanú dramaturgiu ako konkurenčné dokusérie Netflixu a bolo by lepšie, keby v ňom zaznelo ešte viac hlasov sociológov a ďalších expertov na dezinformácie. Takto krúži skôr okolo záhady, kto je to ten tajomný Q, či to nie je Donald Trump alebo Steve Bannon. Niektorí autorov obviňujú z toho, že vlastne robia vyvracaniu bludov medvediu službu.

Ako okno do sveta bláznov, ktorí aj v recepte na kváskovanie nájdu odkaz na satana, je to dobré, zábavné – a s každým ďalším dielom mrazivejšie.

Liga spravodlivosti Zacka Snydera (HBO)

Udalosť sezóny pre všetkých fanúšikov superhrdinov. Vedia o nej všetko, ak ju ešte nevideli, uvidia ju čoskoro. Ostatní si tento štvorhodinový blockbuster doma asi nepustia.

Margaret Atwood: Moc slov (HBO)

Margaret Atwoodová napísala veľa kníh, svet si kanadskú autorku spája najmä s Príbehom služobníčky. Tvorcovia dokumentu zachytili jeden rok v jej živote pred koronou – ako cestuje, prednáša po svete a navštívi nakrúcanie známeho televízneho seriálu podľa svojej predlohy. Dozvieme sa aj o jej detstve v kanadskej divočine bez televízie, o štúdiu na Harvarde, jej politickom aktivizme a ako sa zoznámila s partnerom Graemom Gibsonom.

Podmáznuté přijímačky / Operation Varsity Blues: The College Admissions Scandal (Netflix)

Ďalší z radu netflixovských „true crime“ dokumentov o zločinoch, ktoré boli natoľko rozsiahle, absurdné či rafinované, že by ich mohol napísať len scenárista život. Tento trend je už trochu únavný, ale tu to neprekáža – Matovičova diplomovka je oproti tomuto nič.

V USA sú stovky kvalitných verejných univerzít, ale všetci z nejakého dôvodu veria, že najprestížnejšia je pätica z takzvanej Brečtanovej ligy, kam sa treba dostať za každú cenu. Ak dieťa nezoberú na Harvard či Princeton, je to lúzer, čo to v živote nikam nedotiahne. Rodičia urobia všetko, aby ich tam dostali a čím sú vplyvnejší a bohatší, tým viac sú ochotní podvádzať.

Zavolajú chlapíkovi, o ktorom

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Tipy na filmy a seriály

Kultúra

Teraz najčítanejšie