Denník N

Psychiater: Alkohol je veľmi zlé antidepresívum, problém s pitím nám po pandémii zrejme ostane

Psychiater Jiří Horáček. Foto - Deník N/Gabriel Kuchta
Psychiater Jiří Horáček. Foto – Deník N/Gabriel Kuchta

Riziko samovrážd sa počas pandémie strojnásobilo, v Česku výrazne stúpa aj počet ľudí so sklonmi k depresii. Na psychiatrických pacientov má pandémia paradoxne menší vplyv, ako by sa možno očakávalo. Psychiater Jiří Horáček z českého Národného ústavu duševného zdravia vraví, že ohrozenejší sú naozaj skôr tí, čo s neistotou nevedia pracovať.

„Pacienti s bipolárnymi poruchami, depresiami či schizofréniou sú naučení žiť vo veľkej neistote. Vedia, že aj napriek najlepšej liečbe sa príznaky choroby môžu vrátiť. Pre nás ostatných je neistota jedným z toxických parametrov pandémie,“ vraví Horáček v rozhovore pre český Deník N.

Ako celá situácia psychicky dolieha na vás osobne?

Podobne ako na všetkých ostatných. Zatiaľ čo v prvej vlne sme sa aj s psychickými následkami ešte celkom popasovali, druhá a tretia vlna pôsobia výrazne negatívnejšie, potvrdzujú to aj výskumy.

Sú teda chvíle, keď je aj psychiater „down“?

Samozrejme. A nemusel by som byť ani psychiater, aby som vedel, ako hlboko a silno sa tá dlhodobá situácia premieta do psychiky ľudí. A mám obavu, že negatívne následky na našu psychiku budú ešte nejakú chvíľu pretrvávať. Môžu dokonca ešte narastať, keď odznie akútna fáza epidémie.

Tlak, ktorý epidémia predstavuje, je pre každého trochu iný. Dá sa vôbec hovoriť o psychických problémoch nejako plošne?

Dá. Rozdelil by som

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Cesta k zdraviu

Koronavírus

    Rozhovory

    Vzťahy

    Veda, Zdravie

    Teraz najčítanejšie