Denník N

Borbély: Padli sme do hernej agónie, Malťan mal pri góle časopriestorový luxus

Tomáš Suslov (vľavo) a Luke Gambin z Malty. Foto – TASR/Jaroslav Novák
Tomáš Suslov (vľavo) a Luke Gambin z Malty. Foto – TASR/Jaroslav Novák

V rebríčku FIFA sa nachádzajú na 176. mieste za krajinami ako Kambodža a Svätá Lucia. Futbalisti Malty hrávajú v kvalifikácii o postup na majstrovstvá sveta od roku 1971, no pred zápasom na Slovensku za tie roky nazbierali iba dve víťazstvá a desať remíz so skóre 33:300.

V Trnave sa im však nečakane podarilo vybojovať jedenástu remízu. Zatiaľ čo pre Malťanov je výsledok 2:2 mimoriadnym úspechom, pre Slovákov veľkou blamážou.

V úvodných dvoch zápasoch kvalifikačnej skupiny H nedokázali zdolať dvoch najnižšie nasadených súperov – predtým remizovali 0:0 na Cypre, ktorý je vo svetovom rebríčku na 100. mieste. Slováci sú 34.

Keď sa po remíze s Maltou postavil pred kamery RTVS brankár Dušan Kuciak, hovoril o pocitoch hnevu, no taktiež uviedol, že „dnes už neexistuje ľahký súper“. Futbalový odborník Ladislav Borbély si však myslí, že pokiaľ chcú slovenskí futbalisti vôbec uvažovať o postupe na majstrovstvá sveta, nemali by si niečo také pripúšťať.

„Pokiaľ pre nás budú Cyprus a Malta ťažkými súpermi, nemáme čo hľadať na majstrovstvách sveta. Viem, že moderný futbal sa vyrovnáva a súčasná logistika pandemického futbalu skresáva rozdiely medzi slabšími a silnejšími. Rankingy však pozostávajú z dlhodobých kritérií a pri takých rozdieloch, aké sú medzi nami a Cyprom či Maltou, by sme o nich nemali rozprávať ako o silných súperoch,“ hovorí Borbély.

„Sami musíme nadobudnúť sebavedomie a vytvoriť si vnútorné nastavenie, ktoré nepripúšťa, že by nám títo súperi mali byť vyrovnaní,“ dopĺňa.

Celé mužstvo sa zablokovalo

Po prvom polčase to pritom za stavu 2:0 pre Maltu vyzeralo na ešte väčšiu hanbu. Slováci boli pasívni, nedokázali súperov dostať pod tlak a ani raz za polčas neohrozili brankára Bonella.

„Osobne mi veľmi prekáža, že málo hráme pressing,“ hodnotí Ladislav Borbély. „Síce o ňom rozprávame, ale zdá sa mi, že je pre nás ako solárium:

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Futbal

MS vo futbale

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie