Denník N

Týždeň v NHL: Nebol to faul, ale chcel ho vylúčiť. Rozhodcovský škandál odhalil hlbší problém

Foto - TASR/AP
Foto – TASR/AP

Dobrý deň,

NHL v uplynulých dňoch riešila menší škandál okolo rozhodcu Tima Peela, ktorý do druhej tretiny súboja Nashville – Detroit nastúpil so zámerom vylúčiť domáceho hráča.

Mika Zibanejad z New Yorku Rangers zaznamenal druhý šesťbodový zápas v priebehu dvoch týždňov a dokazuje, že niektoré rekordy Wayna Gretzkého nie sú nedosiahnuteľné.

Chytilo sa aj Colorado Avalanche, ktoré začína pripomínať Tampu Bay z posledných rokov – takisto sa zdá, že skôr či neskôr musí dosiahnuť veľký úspech.

V Týždni v NHL sa dočítate:

  • prečo je problém, ak rozhodca chce rovnomerný počet vylúčení;
  • v čom Peelova kauza dáva NHL priestor na sebareflexiu;
  • aké rekordy v posledných dňoch vytvoril Mika Zibanejad;
  • aký zaujímavý príbeh má Zibanejadov iránsky otec;
  • prečo v Colorade platí hokejové klišé „najlepšou obranou je útok“.

Týždeň v NHL vám prinášame každú nedeľu počas sezóny a posielame ho aj e-mailom ako newsletter.


1. Peel dopískal

Tim Peel patril k najskúsenejším rozhodcom v NHL a v apríli sa po takmer 1500 zápasoch a účasti na olympiáde v Soči chystal ukončiť kariéru.

Zdalo sa, že za najhorší moment jeho kariéry budeme považovať zásah do rozkroku, po ktorom sa puk z rohu klziska odrazil až za chrbát Roberta Luonga. Rozhodca je síce súčasťou hry, no tento gól platiť nemohol:

Ani tento moment však pre Peela nebol taký nešťastný ako situácia z utorkového zápasu Nashville – Detroit. V úvode druhej tretiny sporne vylúčil domáceho Victora Arvidssona, ktorý iba jemne postrčil súpera Jona Merrilla.

Peel ho poslal na trestnú lavicu za podrazenie, no osudným sa mu stali zapnuté mikrofóny, ktoré zachytili jeho vysvetlenie: „Nebolo to nič hrozné, ale chcel som sku*vený trest pre Nashville v úvode…“

Následne sa záznam prerušil, no zrejme dodal, že v úvode druhej tretiny. Útočník Nashville Matt Duchene pre ESPN tvrdil, že Peel túto vetu dokonca povedal jeho spoluhráčovi Filipovi Forsbergovi a zopakoval to aj pred striedačkou Predators.

Tim Peel po tomto zápase v NHL dopískal, vedenie súťaže ho v „rámci ochrany integrity hry“ potrestalo doživotným dištancom. Známy rozhodca teda namiesto rozlúčkového zápasu a malej ceremónie odchádza s hanbou.

Rozhodca s agendou. Počuť Peelove slová bolo a zároveň nebolo prekvapením. Hokejoví fanúšikovia na jednej strane tušili, že rozhodcovské kompenzácie sa dejú, no mať o tom takýto priamy dôkaz predsa len zarezonuje.

Peel de facto priznal, že do druhej tretiny išiel s plánom vylúčiť na začiatku hráča Nashvillu. Otázkou však zostáva jeho motivácia, pretože išlo o pokojný zápas s dovtedy jedným vylúčením na strane Detroitu.

Pravdepodobné sú dve možnosti:

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Hokej

Týždeň v NHL

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie