Denník N

Nie, zodpovednosť Matoviča a Sulíka za krízu nie je rovnaká

Richard Sulík a Igor Matovič sú v permanentnom konflikte, medzi voličmi rastie predseda SaS. Foto N - Tomáš Benedikovič
Richard Sulík a Igor Matovič sú v permanentnom konflikte, medzi voličmi rastie predseda SaS. Foto N – Tomáš Benedikovič

Pripisovanie rovnakého podielu viny obom politikom pripomína istého prodekana, ktorý v novembri ’89 bezbranným študentom tvrdil, že je proti násiliu na oboch stranách.

Autorka je politologička

Som z tých posledných, ktorí by zabudli, ako hlúpo Richard Sulík povalil Radičovej vládu. S následkami, ktorých dedičstvo pociťujeme dodnes, a to vo viacerých oblastiach. A hovorím o hlúposti, lebo ani Sulík tým nezískal vôbec nič, pričom vysokú cenu za svoj prečin platí dodnes. A to obzvlášť pri riešení súčasného rozvratu v Matovičovej vláde.

Nezabúdať však neznamená byť zaslepená pri interpretácii aktuálneho rozvratu v stave pandemickej krízy. Situáciu, v ktorej to už dospelo do stavu predlžovanej agónie, odmietam vidieť ako dôsledok osobného sporu dvoch politikov – Igora Matoviča a Richarda Sulíka –, ako tvrdia niektorí zúčastnení politici a v posledných dňoch najmä predsedníčka Za ľudí, ale aj Jana Žitňanská a Juraj Šeliga. Sulík a Matovič podľa tohto výkladu „držia celú krajinu ako svoju rukojemníčku“.

V podobnom duchu sa nesú aj niektoré komentáre pripisujúce rovnaký diel zodpovednosti dvom menovaným kohútom na jednom smetisku. Považujem to za účelové u politikov, aj keď iné sú dôvody u Matoviča a jeho ľudí a iné u Remišovej a pozostalých „zaľudí“.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Hegerova vláda

Igor Matovič

Richard Sulík

Komentáre

Teraz najčítanejšie