Denník N

Čaká sa na to, či Matovič podá demisiu. Hovorí sa už aj o dvojkoalícii Matovič – Kollár

Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Strana Za ľudí bude večer oficiálne rokovať o ponuke ísť do trojkoalície, väčšina poslancov ju zrejme odmietne.

Naposledy koalícia rokovala v sobotu večer, ale situácia sa nikam neposunula. Premiér Igor Matovič na Facebooku napísal, že chce rokovať už len o trojkoalícii medzi OĽaNO, Sme rodina a Za ľudí. Strana Za ľudí bude ponuku posudzovať v nedeľu o 18.00 hod. Je však veľmi pravdepodobné, že ju odmietne.

„Nevidím priestor na trojkoalíciu,“ povedala bývalá ministerka spravodlivosti Mária Kolíková v Na telo televízie Markíza. Aj keby predsedníctvo strany ponuku Matoviča schválilo, kľúčový bude postoj poslancov strany. Predsedníctvo totiž tvoria aj členovia strany, ktorí nie sú v Národnej rade. A práve väčšina poslancov bude zrejme proti.

Ráta s tým aj šéfka strany Veronika Remišová. V nedeľu vydala stanovisko, v ktorom vyhlásila, že ak nedôjde k posunu v rokovaniach „smerom k pokračovaniu štvorkoalície a výmene premiéra, v pondelok oznámim svoju demisiu“. Vládna kríza sa podľa nej nedá ďalej naťahovať.

Remišová zároveň oznámila, že podpisuje možno posledné dokumenty v úrade a za koalíciu bojovala do poslednej chvíle. „Mnohí novinári mi vyčítali, že som v tomto konflikte príliš diplomatická. Ak však chceme vrátiť slušnosť do politiky, my sami sa nemôžeme správať neslušne, nízko a hrubo,“ povedala predsedníčka Za ľudí.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Hegerova vláda

Slovensko

Teraz najčítanejšie