Denník N

Igor Matovič ako premiér končí. Ustupuje od všetkých požiadaviek a chce byť ministrom financií

Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Matovič spojil svoj ústup s biblickou Kvetnou nedeľou. Remišová hovorí o štátnickom geste. Sulík prijíma Hegerovu ponuku.

Igor Matovič ukončil koaličnú krízu ústupom. Urobil tak na katolícku Kvetnú nedeľu, ktorá sa volá aj Nedeľou utrpenia Pána. Touto symbolikou aj svoju rezignáciu odôvodnil.

Matovič už nebude premiérom, ale navzájom si s Eduardom Hegerom vymenia posty vo vláde. Heger sa stane premiérom a Matovič bude minister financií. Rozhodnutie oznámil Matovič na úrade vlády spolu s Hegerom, predsedom Sme rodina Borisom Kollárom a predsedníčkou Za ľudí Veronikou Remišovou.

„V predvečer Veľkého týždňa, ktorý slávime ako symbol utrpenia, obety a odpustenia, som sa rozhodol urobiť gesto odpustenia voči ľuďom, ktorí v politike zažiadali môj odchod z postu predsedu vlády,“ povedal Matovič.

Video: Matovič ako premiér končí, vymení sa s Hegerom
Autorky: Michaela Barcíková, Martina Koník

Pokračoval tým, že sa rozhodol zobrať späť všetky požiadavky, ktoré mal voči SaS aj voči strane Za ľudí. Matovič žiadal odchod Richarda Sulíka z vlády, odchod Jany Bitóovej Cigánikovej z postu predsedníčky výboru pre zdravotníctvo. Žiadal tiež demisiu ministerky spravodlivosti Márie Kolíkovej aj odchod Juraja Šeligu z postu podpredsedu parlamentu.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Hegerova vláda

Igor Matovič

Slovensko

Teraz najčítanejšie