Denník N

Moderný futbal stvoril zabudnutý Rus. Keď ho vyhodili, so slzami išiel na metro

Slováci v utorok nastúpia v kvalifikácii MS proti Rusku. Druhý diel trojdielneho seriálu o ruskom futbale.

V diskusii o najväčších revolucionároch futbalovej taktiky sa väčšinou opakujú známe mená: Arrigo Sacchi, Rinus Michels, Helenio Herrera či Pep Guardiola. Táto štvorica dokázala nielen posunúť futbal po taktickej stránke dopredu, ale zároveň priniesla aj zlatú éru klubom, v ktorých pôsobili.

Moderný futbal, ako ho poznáme dnes, mal však svojho hlavného zakladateľa v pomerne neznámom trénerovi: Rusovi Viktorovi Maslovovi. Ten nie je ani najznámejším koučom zo Sovietskeho zväzu.

Toto označenie si získal legendárny Valerij Lobanovskij, ikona Dynama Kyjev. Maslov bol Lobanovského predchodcom a mužom, ktorý zmenil jeho pohľad na futbal.

Lobanovskij bol na prelome päťdesiatych a šesťdesiatych rokov útočnou hviezdou Dynama, s Maslovom sa po jeho príchode z Moskvy však pravidelne hádal. Zatiaľ čo Lobanovskij sa správal ako individualista, Maslov dával dôraz na kolektív.

O pár rokov neskôr dokázal Lobanovskij Maslovove princípy prebrať a ešte vylepšiť, vďaka čomu s Dynamom Kyjev hrozil celej Európe. Lobanovskij bol žiakom, ktorý prekonal učiteľa.

Ako však pripomína publicista Jonathan Wilson v knihe Inverting the Pyramid (Obrátenie pyramídy) o histórii futbalovej taktiky, ak by si niekto nárokoval vynález moderného futbalu, právo na patent by mal práve Maslov. Futbaloví fanúšikovia väčšinou poznajú jedného sovietskeho futbalového inovátora. Maslov je neprávom prehliadaný.

Podľa Wilsona mnohé taktické inovácie vychádzali z obáv komentátorov, ktorí kritizovali zvyšujúcu sa rýchlosť futbalových zápasov. Paradoxné je, že to platilo o každej dekáde minulého storočia. Hugo Meisl, tréner vynikajúceho rakúskeho Wunderteamu zo začiatku tridsiatych rokov, pravidelne v novinových stĺpčekoch písal, ako majú tímy pre väčšie tempo menšiu dôveru v techniku a loptovú virtuozitu.

Sťažoval sa na to už v päťdesiatych rokoch. Ak si pozrieme zápas z päťdesiatych rokov teraz, v porovnaní s dnešným futbalom vyzerá ako spomalené zábery. Čo by Meisl povedal na gegenpressing?

Maslov bol za evolúciou futbalu v šesťdesiatych a sedemdesiatych rokoch, keď sa do hry dostala väčšia rýchlosť a dynamika. Podstata jeho konceptu bola až triviálne jednoduchá:

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Futbal

História MS vo futbale

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie