Denník N

Logo odkaz MMSOdkaz MMŠ: O vedeckom pokroku podľa Patricka Collisona, riaditeľa firmy Stripe

Patrick Collison. Foto - Wikimedia
Patrick Collison. Foto – Wikimedia

Patrick Collison je spoluzakladateľom a riaditeľom jednej z najúspešnejších technologických firiem na svete. Spolu s bratom Johnom vyvinuli systém online platieb a ich firma Stripe má dnes hodnotu 36 miliárd dolárov.

Patrick Collison je však aj „jedným z intelektuálne najzvedavejších ľudí“, akých Noah Smith, autor tohto rozhovoru, stretol. Je to dlhý rozhovor a pre fanúšikov moderných technológií aj vedy stojí za to čítať ho v origináli, lebo je v ňom aj množstvo odkazov na zaujímavé texty a videá.

Čo považuje Collison za tri najvzrušujúcejšie oblasti pokroku súčasnosti?

V prvom rade explozívnu expanziu internetu, ktorý prepája miliardy ľudí a umožňuje šírenie vedomostí. Internet je ako hnojivo, ktoré prudko zvyšuje úrodu. Druhou oblasťou je biológia, najmä molekulárna genetika, naše pochopenie RNA, ale aj objavy v oblasti nášho vedomia. A potom energetika. Elektrické lietadlá budú možno lietať už onedlho, výroba solárnej energie bude už onedlho prakticky zadarmo (Collison je aj fanúšikom nukleárnej energie).

Prečo je technologický pokrok v porovnaní s érou pred nejakými 50 rokmi taký pomalý?

Collison si to nemyslí a vášnivo oponuje téze, že v posledných dekádach nedošlo k žiadnym veľkým zlomom, akými boli kedysi autá, lietadlá či chladničky. Na druhej strane, technologický vývoj je

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Logo odkaz MMSOdkaz MMŠ

Martin M. Šimečka vyberá zaujímavé texty zo svetových médií.

Komentáre

Teraz najčítanejšie