Denník N

Kým tlstý schudne, chudý zdochne. Prečo začať s uvoľňovaním obmedzení pre očkovaných 

Foto - TASR
Foto – TASR

Ak budeme s otváraním škôl, divadiel, kaviarní, kaderníctiev či plavární otáľať, až kým sa nezaočkuje posledný váhajúci občan, skončíme zle všetci.

Autor je imunológ, SAV

S rastúcim počtom ľudí zaočkovaných proti covidu-19 sa čoraz viac diskutuje o tom, či by sa pre nich nemohli uvoľniť niektoré protiepidemické nariadenia.

Mnohí politici a odborníci nielen na Slovensku tento návrh odmietajú. Svoj názor zdôvodňujú pomocou vedeckých a etických argumentov. Tieto argumenty však nestoja na spoľahlivých základoch.

Ako vedecký dôvod sa uvádza, že ešte nie je jasné, či sú vakcíny proti covidu-19 schopné zastaviť aj šírenie nákazy.

Vakcína, teda očkovanie, má dve úlohy – po prvé, ochrániť pred ochorením konkrétnu zaočkovanú osobu a po druhé, poskytnúť ochranu celej populácii. Aby sa obidve tieto úlohy úspešne naplnili, je bezpodmienečne nutné zaočkovať dostatočnú časť populácie. Čím je ochorenie nákazlivejšie, tým viac ľudí musí byť zaočkovaných.

Napríklad osýpky, ktoré sú – podobne ako covid-19 – vírusovou infekciou šíriacou sa kvapôčkovou cestou, teda pri kýchaní, kašľaní a rozprávaní, ale na rozdiel od covidu-19 sú nákazlivejšie, sa vďaka vakcíne podarilo úplne potlačiť. Objavovanie nových ohnísk tejto choroby v mnohých krajinách je len logickým dôsledkom toho, že ľudia sa proti nim prestávajú očkovať.

Podobné ako s osýpkami sú aj naše skúsenosti s mnohými inými vakcínami, ktoré bežne a dlhodobo používame. Priebežné výsledky súčasného očkovania verejnosti v Izraeli a vo Veľkej Británii, ktoré sú pravidelne zverejňované ministerstvami zdravotníctva na verejne dostupných doménach, túto našu historickú skúsenosť s vakcínami potvrdzujú.

V prvom rade je jasné, že vakcíny proti covidu-19 spĺňajú svoju prvú úlohu – chránia zaočkovanú osobu. Údaje publikované vo vedeckých článkoch dokazujú, že nové vakcíny nás s mimoriadne vysokou účinnosťou chránia pred ochorením, a to dokonca aj pred novými variantmi vírusu.

Uvoľnenie nariadení pre očkovaných však vyžaduje dôkaz, že tieto vakcíny spĺňajú aj tú druhú úlohu, teda že nás chránia aj pred asymptomatickou nákazou a následným šírením vírusu medzi ľuďmi. Zisťuje sa to tak, že sa zaočkovaní ľudia

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Očkovanie proti koronavírusu

Komentáre

Teraz najčítanejšie